- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Στήριξη σε 1.750 άτομα από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας – Αφορά νήπια και ΑΜΕΑ

Εκδόθηκαν με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού οι δύο Προσκλήσεις του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού 4.601.312 €, που αφορούν στην παροχή σε 1750 ωφελούμενα άτομα (γυναίκες και άνδρες που έχουν την επιμέλεια ανηλίκων) που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών για το σχολικό έτος 2016 – 2017, σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς, Βρεφονηπιακούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας Σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. ΜεΑ) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κώστας Αγοραστός: «Στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και τα Άτομα με Αναπηρία»
Εκδόθηκαν με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, οι δύο (2) Προσκλήσεις του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 που αφορούν στις δράσεις «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για το σχολικό έτος 2015-2016», συνολικού προϋπολογισμού 4.601.312 €. Οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).
Ειδικότερα, οι Προσκλήσεις αφορούν στην παροχή σε ωφελούμενα άτομα (γυναίκες και άνδρες που έχουν την επιμέλεια ανηλίκων) που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών για το σχολικό έτος 2016 – 2017, σε δημόσιους και ιδιωτικούς Βρεφικούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Παιδικούς Σταθμούς, Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. ΜεΑ) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η Πρόσκληση απευθύνεται στην ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 24 Ιουνίου, και η οποία ορίζει τους όρους υλοποίησης των δράσεων αυτών, ως «Δικαιούχο» των δράσεων. Αναμένεται πλέον η υποβολή των προτάσεων της ΕΕΤΑΑ στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να εξεταστούν για να εκδοθούν οι Αποφάσεις Ένταξης – χρηματοδότησης στο ΠΕΠ Θεσσαλίας. Παράλληλα, η ΕΕΤΑΑ θα ενεργήσει για την ενεργοποίηση και υλοποίηση των δράσεων, έχοντας εκδώσει ήδη την Πρόσκλησή της προς τις Δομές ενώ αναμένεται και η έκδοση Πρόκλησής της προς τους ωφελούμενους. Η περίοδος που αφορούν οι δράσεις σύμφωνα με την ΚΥΑ και τις εκδοθείσες Προσκλήσεις του ΠΕΠ Θεσσαλίας, είναι από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Ιουλίου 2017.
Σκοπός των δράσεων αυτών, είναι η αύξηση και διατήρηση της απασχόλησης των ωφελούμενων από οικογένειες με εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχειας, σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους, ώστε μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνση τους, να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς κι αντικρουόμενους ρόλους τους, όπως υτός της οικογενειακής μέριμνας και της παιδικής προστασίας.
Με τον προϋπολογισμό του ΠΕΠ Θεσσαλίας, αναμένεται να ωφεληθούν συνολικά 1.750 άτομα.
Οι Προσκλήσεις του ΠΕΠ Θεσσαλίας και οι δράσεις που αφορούν, δρουν συνεργατικά με αντίστοιχες δράσεις του Τομεακού Προγράμματος συγχρηματοδότησης Ε.Κ.Τ. του ΕΣΠΑ, που αφορούν αντίστοιχα ωφελούμενους και στη Θεσσαλία άνω του ορίου της φτώχειας και με τις προϋποθέσεις της ΚΥΑ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου, αναμένεται να διατεθούν και αμιγώς εθνικοί πόροι για τις δράσεις αυτές. Αυτοί, για τους ωφελούμενους κάτω του ορίου της φτώχειας στη Θεσσαλία, είναι εκτιμώμενου ποσού 3,83 εκ.ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες αντίστοιχα με το σχολικό έτος 2015-2016.
Η μείωση των πόρων που διατίθενται από το ΠΕΠ για το τρέχον σχολικό έτος, αναλόγως ισχύοντα και για όλα τα ΠΕΠ και το Τομεακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, οφείλεται στο ότι η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ βαίνει μειούμενη στα έτη, ενώ αντίθετα οι αμιγώς εθνικοί πόροι που διατίθενται, αυξάνονται αντιστοίχως, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες κάθε έτος, σύμφωνα με τη διαπραγμάτευση που έγινε οριζόντια από το Υπουργείο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ε.Κ.Τ. το 2015 για τις δράσεις εναρμόνισης.

Οι Προσκλήσεις με τα συνημμένα έγγραφά τους είναι αναρτημένες στον δικτυακό τόπο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας www.thessalia-espa.gr.