Ομιλία Κέλλα στη Βουλή για τον Αναπτυξιακό Νόμο


Tags |

«Με αυτό το φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς που ψηφίσατε τις προηγούμενες μέρες, κανένας, ούτε Έλληνας, ούτε ξένος δεν θα τολμήσει να επενδύσει στη Ελλάδα. Με φορολογικούς συντελεστές που αυξήσατε από το 26% στο 29%, με ΦΠΑ που αυξήσατε από το 13% στο 23% και τώρα 24%, με προκαταβολή φόρου στο 100%, με εισφορά αλληλεγγύης αυξημένη, με ΕΝΦΙΑ  που αυξήσατε και μονιμοποιείτε έως το 2031, ποιος μικρομεσαίος –για τους οποίους λέτε ότι κόπτεσθε- θα επενδύσει; Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, είμαστε στο τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ύφεσης, η μόνη χώρα στην Ευρώπη που κατέγραψε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2016, έχουμε εξοντωτικούς φορολογικούς συντελεστές, μείωση επενδύσεων 13,1%, μείωση 3,8% στις εξαγωγές μας. 40 δις € έχουν φύγει από τις τράπεζες και τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φθάσει τα 7 δις €. Η Ελλάδα χρειάζεται για να ανακάμψει επενδύσεις τουλάχιστον 100 δις €, και εσείς φέρνετε αναπτυξιακό νόμο 500 εκ. για πέντε χρόνια. Μόνο εσείς πιστεύετε ότι έτσι θα έρθει η ανάπτυξη. Κάντε ένα κόπο να κοιτάξετε τη σημερινή δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας και θα δείτε ότι 8 στους 10 Έλληνες, καταδικάζουν την Κυβερνητική πολιτική και δεν πιστεύουν ότι μπορείτε να οδηγήσετε την χώρα έξω από την κρίση. Είναι βέβαιο ότι αυτός ο νόμος θα αυτοακυρωθεί» Με τα λόγια αυτά ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Κέλλας επιχειρηματολόγησε εναντίον του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης, όσον αφορά τον νέο αναπτυξιακό νόμο, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια της βουλής.

«Η ανάπτυξη χρειάζεται ιδιωτική πρωτοβουλία, λιγότερο κράτος, σταθερό φορολογικό περιβάλλον ώστε να υπάρξει δημιουργία. Εσάς όλα αυτά σας προκαλούν αλλεργία. Ακόμα και όταν υποχρεωθήκατε να υπογράψατε προ ημερών κάποια μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως τον ΟΛΠ και το Ελληνικό, εσείς κλαίγατε, πονούσατε ,είχατε βάρος στη ψυχή και γενικώς υποφέρατε. Κοροϊδεύετε λοιπόν ή τουλάχιστον έτσι νομίζετε τον ελληνικό λαό, φέρνοντας ένα νόμο με καθυστέρηση πάνω από ένα χρόνο, με δυσμενέστατες συνέπειες στην πραγματική οικονομία, ο οποίος ίσως θα μπορούσε να σταθεί σε κάποιο διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον, αλλά όχι στο σημερινό. Με την πολιτική σας, ίσως φέρατε ανάπτυξη στην Κύπρο ή την Βουλγαρία, σίγουρα πάντως, όχι στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος βουλευτής.

Ο τομεάρχης υγείας της ΝΔ, επισημαίνοντας τα σημεία εκείνα του νομοσχεδίου, τα οποία αφορούν τον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, τόνισε: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι επιλέξιμο, οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο προσανατολίζεται στην προσέλκυση ασθενών από τρίτες χώρες για εκτέλεση ιατρικών πράξεων στην Ελλάδα, αρκεί ο επενδυτής να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Παρόχων Τουρισμού Υγείας. Επίσης θα πρέπει να έχει δικαίωμα για επιδότηση αναβάθμισης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού καθώς και βελτίωση στοχευμένων διαδικασιών (επικοινωνία στη γλώσσα του ασθενή, ασφάλεια ασθενή, ενημέρωση, πιστοποίηση), ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστικό στο διεθνές περιβάλλον. Ακόμη, σχετικά με το κομμάτι του ιαματικού τουρισμού, στο άρθρο 31 του Ν.4238/2014 προβλέπεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων οι Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας, τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού και τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας δύνανται να αναγνωρίζονται ως μονάδες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η έκδοση αυτής της συγκεκριμένης ΚΥΑ θα έδινε ένα νέο πεδίο ανάπτυξης στον τομέα του Ιαματικού τουρισμού που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στον αναπτυξιακό νόμο», σημείωσε ο κ. Κέλλας, για να καταλήξει λέγοντας πως «δεν μπορώ να δώσω θετική ψήφο σ’ αυτόν τον νόμο γιατί είναι φτωχός, ελλιπής και προβληματικός και δυστυχώς δεν πρόκειται να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη στην οικονομία. Άκουσα τον κ. Υπουργό και με εξέπληξαν οι στόχοι τους οποίους έθεσε α) σταθεροποίηση τραπεζικού συστήματος, β) επενδύσεις και γ) ανάπτυξη. Δηλαδή τους στόχους του Δεκεμβρίου 2014, που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε επιτύχει…»