Δήλωση Χρ. Κέλλα για την αύξηση φόρου στα καύσιμα


Tags |

Η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα και η αύξηση του ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα, έχουν ήδη ψηφιστεί στη βουλή και θα μεταβάλλουν αυξητικά τις τιμές καταναλωτή. Ειδικότερα με βάση τις ex – factory τιμές διυλιστηρίων, οι επιβαρύνσεις των μέσων τιμών κατανάλωσης στα καύσιμα, εάν οι προαναφερόμενες αυξήσεις, υποθετικά ίσχυαν από σήμερα, θα είχαν ως κάτωθι: για την αμόλυβδη, η ποσοστιαία μεταβολή θα ήταν στο 3,47%, για το πετρέλαιο, στο 10,10% και για το υγραέριο κίνησης, στο 11,28%”.

Αυτή είναι η χαρακτηριστική απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας, μέσω της Γενικής Δ/ νσης Προστασίας Καταναλωτή και Εποπτείας της Αγοράς, σε ερώτηση βουλευτών της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, αναφορικά με τις επιπτώσεις της νέας αύξησης του φόρου στις τιμές των καυσίμων και την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, σχολιάζοντας την απάντηση, τόνισε: Μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση των καυσίμων. Από τον Ιανουάριο που θα ενταχθεί και η αύξηση του ΕΦΚ, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει.

Η σημερινή Κυβέρνηση, αντί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον στις τιμές των καυσίμων και να δώσει πραγματική ώθηση στην οικονομία, μέσω της αύξησης της κατανάλωσης, της ανταγωνιστικότητας και των δημοσίων εσόδων,  επιλέγει να ακολουθήσει πολιτική αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση τιμών όλων των προϊόντων, αλλά και του κόστους παραγωγής.

Οι κυβερνώντες, παρασύρουν την πραγματική οικονομία σε στασιμοχρεωκοπία και τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα σε νέα οδυνηρά αδιέξοδα. Αποδεικνύουν για πολλοστή φορά, ότι κινούνται εκτός πραγματικότητας.