Αντιπροσωπεία του ΕΚΝΛ στον καταυλισμό έξω από την Μάνδρα


Tags |

Αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΝΛ, επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων-μεταναστών έξω από την Μάνδρα και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, παραδίνοντας παράλληλα και ποσότητες διαφόρων φαρμάκων στο ιατρείο του καταυλισμού.
Οι 750 περίπου πρόσφυγες-μετανάστες, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από υψηλές θερμοκρασίες σε σκηνές, στον ακατάλληλο χώρο του στρατοπέδου στη Μάνδρα, με αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητά τους και κυρίως εγκλωβισμένοι χωρίς καμία προοπτική μετά το κλείσιμο των συνόρων και την συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, αντι να προωθηθούν στις χώρες που επιθυμούν να πάνε.
Τα όσα γράφτηκαν για εγκατάσταση κοντέινερ στον ίδιο χώρο, σημαίνει μονιμοποίηση της παραμονής τους σε ένα χώρο ακατάλληλο για κατοίκιση.
Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, η κατάσταση στον καταυλισμό γίνεται όλο και δυσκολότερη, εμφανίζονται συχνά φίδια και σκορπιοί, τα ντους χρειάζεται να αυξηθούν και να επισκευάζονται άμεσα όσα χαλάνε, τα νερά από τα ντους διατρέχουν το κεντρικό τμήμα του καταυλισμού με κίνδυνο δημιουργίας εστίας μόλυνσης.
Το ΕΚΝΛ ζητά από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές, την μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών σε κατάλληλο στεγασμένο χώρο με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Για όσο διάστημα θα παραμένουν στον καταυλισμό, με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου, πρέπει να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα υπάρχουν για να γίνει πιο ανθρώπινη η ζωή των προσφύγων και μεταναστών και όχι να πετάνε το μπαλάκι στις διάφορες ΜΚΟ και άλλα δίκτυα.

Το ΕΚΝΛ αγωνίζεται και διεκδικεί:
Να προωθηθούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες, με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ε.Ε.
Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δημιουργηθούν στεγασμένα ανοιχτά κέντρα υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, με υποδομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για όσο παραμένουν στη χώρα μας.
Να καταργηθούν οι κανονισμοί του Δουβλίνου. Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη της Ε.Ε.
Να δίνεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες και δίκαιες διαδικασίες.
Να καταργηθεί η FRONTEX.
Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
Να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και επεμβάσεις στη Συρία.
Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, καμία συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καμιά διευκόλυνση στα γεράκια του πολέμου. Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις.