Παρέμβαση της ΛΑΕ στο ΣΕΠΕ ν. Λάρισας


Tags |

Παρέμβαση στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ν. Λάρισας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας Λάρισας, με αφορμή την πληθώρα εργοδοτικών αυθαιρεσιών και την κορύφωσή τους το τελευταίο διάστημα στο νομό.
Τα μέλη της γραμματείας, Χρήστος Κατσιαφλιάκας και Γιώργος Φώλιας, συναντήθηκαν και ενημερωθήκαν από τον Επιθεωρητή Εργασιακών Σχέσεων Προϊστάμενο ΣΕΠΕ και Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας (ΟΣΥΠΕ) Ανδρέα Μίχο για την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τον αριθμό των καταγγελιών, την αδήλωτη εργασία, την εργοδοτική ασυδοσία και τον φόβο των εργαζομένων. Ο κ. Μίχος, επισήμανε ότι: «Ο ρόλος του ΣΕΠΕ έχει απαξιωθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ο αριθμός των καταγγελιών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και δύσκολα μπορούμε να ανταποκριθούμε μιας και το στελεχιακό δυναμικό δεν επαρκεί. Απασχολούνται μόλις έξι επιθεωρητές για όλο τον νομό».
Η Λαϊκή Ενότητα τονίζει: «Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει κάνει κάτι για να αλλάξει τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Δεν τήρησε κάποια από τις δεσμεύσεις της. Αντίθετα συνεχίζει να διατηρεί όλους τους αντεργατικούς, μνημονιακούς νόμους που κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις και μετέτρεψαν την εργατική νομοθεσία σε νομοθεσία υπέρ των εργοδοτών. Οι ελαστικές και επισφαλείς μορφές εργασίας με μισθούς πείνας γενικεύονται και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται συστηματικά.
Η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία διευρύνεται και το 30% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αμείβεται με 4ωρα ενώ στην πράξη δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα.
Μαζί με όλα αυτά, προωθείται και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας για την εφαρμογή της εργαλειοθήκης 1 και 2 του ΟΟΣΑ για άνοιγμα επαγγελμάτων, ομαδικές απολύσεις, άνοιγμα καταστημάτων όλες τις Κυριακές, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας.
Η ΛΑΕ αγωνίζεται για την κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών νόμων. Αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τον εργασιακό μεσαίωνα. Αγωνιζόμαστε για μόνιμη και σταθερή δουλειά με 8ωρο – 40ωρο. Ζητάμε επαναφορά της ΕΓΣΣΕ με 751 ευρώ και αποκατάσταση κλαδικών ΣΣΕ, επανακαθιέρωση του εργατικού δικαίου και την εξάλειψη ελαστικών μορφών εργασίας.
Ζητάμε την επαρκή στελέχωση των τμημάτων και των διευθύνσεων του ΣΕΠΕ ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του αποδοτικά και αποτελεσματικά και να σταματήσει να απαξιώνεται ο ρόλος του από τις εξελίξεις».