- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Ολοκληρώθηκαν τα έργα ύδρευσης Αγιάς και παραλίων

Ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αγιάς τα έργα ύδρευσης Αγιάς και παραλίων, που δίνουν λύση στο πρόβλημα της ποιότητας και της ποσότητας νερού στην περιοχή. Τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ επισκέφτηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την πρόοδο των εργασιών. Συνολικά κατασκευάστηκαν 18 χλμ αγωγών και 4 δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 2.400μ3 νερού, που εξυπηρετούν 13.500 μόνιμους κατοίκους καθώς και τους παραθεριστές της ευρύτερης περιοχής. Τα έργα ολοκληρώθηκαν είναι τα εξής:

1) Κατασκευή Δεξαμενών Ύδρευσης και Αγωγός Μεταφοράς Νερού στον πρώην Δ. Μελιβοίας προϋπολογισμού 1.303.800,00 ευρώ

2) «Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστήματος Τηλεελέγχου-Τηλεχειρισμού Εξωτερικού Υδραγωγείου και Παρακολούθηση Ποιότητας Νερού ΔΕΥΑ Μελιβοίας», προϋπολογισμού 1.075.143,00 ευρώ

3) «Βελτίωση των Δικτύων Ύδρευσης του Δήμου Αγιάς» προϋπολογισμού 1.650.000,00 ευρώ

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Ολοκληρώσαμε και παραδίδουμε ένα έργο που ήταν ζητούμενο για την περιοχή εδώ και πολλές δεκαετίες. Σε μια δύσκολη περίοδο ανοίγουμε μέτωπα δίνοντας κινητικότητα στην αγορά, θέσεις εργασίας και έργα ουσίας στον τόπο μας. Το συγκεκριμένο έργο επειδή αφορά την ύδρευση, είναι ένα έργο ζωής για την περιοχή, που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των τουριστών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς. Με τα έργα νερού δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και στηρίζουμε στην πράξη τους κατοίκους της υπαίθρου, τον τουρισμό και το περιβάλλον. Μέσα από συνέργειες και συνεργασίες με όλους του φορείς έτσι και με το Δήμο Αγιάς, πετυχαίνουμε απτά αποτελέσματα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Από την πλευρά του ο κ. Γκουντάρας σημείωσε τα εξής: ««Η συνεργασία μας με τον περιφερειάρχη και τις υπηρεσίες τις αιρετής Περιφέρειας είναι συνεχής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε έργα αναγκαία για τον τόπο. Ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο απασχολούσε τους κατοίκους και τους τουρίστες της περιοχής λύθηκε οριστικά. Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή όταν δεν έχουν λυθεί προβλήματα ύδρευσης. Τα προβλήματα με την ύπαρξη αρσενικού στο νερό της περιοχής δεν πρόκειται να υπάρξουν ξανά. Με τα έργα αυτά δώσαμε λύση αναβαθμίζωντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Στην αυτοψία των έργων της περιοχής παρευρέθηκαν ακόμα οι αντιδήμαρχοι Αγιάς Χριστίνα Γιαννουλέα και Βασίλης Λέτσιος, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Βασίλης Μπάτσικας, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Χρήστος Λυτροκάπης, ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Αλέξης Μπουζούκης και το μέλος του Δ.Σ Αντώνης Μπελιάς και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΩΝ

1) Κατασκευή Δεξαμενών Ύδρευσης και Αγωγός Μεταφοράς Νερού στον πρώην Δ. Μελιβοίας προϋπολογισμού 1.303.800,00 ευρώ
Στο πλαίσιο της εργολαβίας εκτελέστηκαν αναλυτικά οι εξής εργασίες:
α) Κατασκευή 4 δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 2.400μ3 νερού, ως εξής:
1) Δεξαμενή χωρητικότητας 1000 μ3 στην θέση της γεώτρησης Ρακοποτάμου, που θα εξυπηρετεί τους οικισμούς Αγιοκάμπου και Σκήτης μέσω του υπό κατασκευή αγωγού μεταφοράς.
2) Δεξαμενή χωρητικότητας 1000 μ3 στον οικισμό Κουτσουπιάς, που θα εξυπηρετεί τους παραλιακούς οικισμούς Κουτσουπιάς και Παλιουργιάς.
3) Δεξαμενή χωρητικότητας 200 μ3 στον οικισμό Σκήτης, που θα εξυπηρετεί τον υπόψη οικισμό.
4) Δεξαμενή χωρητικότητας 200 μ3 στον οικισμό Άνω Σωτηρίτσας.

β) Κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού συνολικού μήκους περίπου 8.270 μέτρων και παροχής σχεδιασμού 100m3/h, ο οποίος συνδέει την δεξαμενή που κατασκευάστηκε δίπλα στην γεώτρηση Ρακοποτάμου, με υφιστάμενο φρεάτιο κοντά στον οικισμό του Αγιοκάμπου. Η χάραξη του αγωγού ακόλουθη την επαρχιακή οδό Ρακοπόταμος – Πολυδένδρι – Αγιόκαμπος.

2) «Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστήματος Τηλεελέγχου-Τηλεχειρισμού Εξωτερικού Υδραγωγείου και Παρακολούθηση Ποιότητας Νερού ΔΕΥΑ Μελιβοίας», προϋπολογισμού 1.075.143,00 ευρώ. Με την παρέμβαση αυτή, η ΔΕΥΑ Αγιάς εγκατέστησε Σύστημα Τηλεελέγχου, το οποίο της επιτρέπει να έχει τη συγκεντρωτική εικόνα του δικτύου και να μπορεί να πραγματοποιεί χειρισμούς στις ενεργές εγκαταστάσεις. Το σύστημα Τηλεελέγχου περιλαμβάνει είκοσι ένα (21) Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου (ΤΣΕ) σε σημεία του εξωτερικού υδραγωγείου. Πρόκειται για τα αντλιοστάσια και τις δεξαμενές που εξυπηρετούν κυρίως τους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου (Αγιόκαμπος, Σωτηρίτσα, Βελίκα, Κουτσουπιά, Παλιουριά κ.α).

3) «Βελτίωση των Δικτύων Ύδρευσης του Δήμου Αγιάς» προϋπολογισμού 1.650.000 €. Το έργο αφορούσε την ανόρυξη και αξιοποίηση 4 καινούριων υδρευτικών γεωτρήσεων εκ των οποίων μία στην Τοπική Κοινότητα Σκήτης, δύο στη Τοπική Κοινότητα Σκλήθρου και μία στον οικισμό Κουτσουπιάς της Τοπικής Κοινότητας Μελιβοίας. Επίσης κατασκευάστηκαν 2 τροφοδοτικοί αγωγοί, ο πρώτος από την θέση Ισιώματα έως την δεξαμενή Σκήτης και ο δεύτερος από την γεώτρηση στη θέση Ισιώματα έως την δεξαμενή Ρακοποτάμου. Με το έργο αυτό επιλύεται οριστικά το πρόβλημα της ανίχνευσης υψηλών τιμών, άνω των επιτρεπόμενων ορίων σε αρσενικό.