Ο Μ. Χαρακόπουλος για τη συμφωνία Ελλάδας – Κίνας για πολιτιστικά κέντρα


Tags |

«Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, που υπάρχει η αναγνώριση από τα πιο επίσημα χείλη για τις αυταπάτες που ζημίωσαν τη χώρα και την οικονομία, κάποιοι εξακολουθούν να έχουν αλλεργία σε οικονομικές συνεργασίες όπως αυτή με την Κίνα και την COSCO. Ελπίζω σύντομα αυτές οι περιθωριακές φωνές να μη μπορούν να προκαλέσουν άλλες καθυστερήσεις και ζημίες στην ελληνική οικονομία». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συζήτηση της κύρωσης της συμφωνίας Ελλάδος-Κίνας για ίδρυση Πολιτιστικών Κέντρων, ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Χαρακόπουλος υπενθύμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία τόσο με την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή που προχώρησε σε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία COSCO για την τεράστια επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, όσο και με την κυβέρνηση Σαμαρά έθεσαν την ανάπτυξη των ελληνο-κινεζικών σχέσεων ως στρατηγικό στόχο. Παρά τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και παρά τα εμπόδια που έβαζαν συντεχνιακά συμφέροντα συνεπικουρούμενα από πολιτικά κόμματα».
Για την ίδρυση Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Πεκίνο και Κινεζικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα ο Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ τόνισε ότι η «απόφαση, η οποία ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης Σαμαρά και η οποία, έστω και με καθυστέρηση, έρχεται προς επικύρωση στη βουλή σύντομα θα αποδώσει σπουδαίους και διαχρονικούς καρπούς. Στα πολιτιστικά κέντρα, θα πραγματοποιούνται εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών. Θα δημιουργηθούν βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια, ενώ θα υπάρχουν εκδόσεις, βιβλία και περιοδικά, σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό των δύο λαών».
Βέβαιος ότι η συμφωνία «θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των χωρών», ο κ. Χαρακόπουλος επεσήμανε ότι «ο θαλάσσιος δρόμος του μεταξιού μπορεί να μετατραπεί σε καθοριστικό παράγοντα τεραστίων οικονομικών αλλά και γεωπολιτικών θετικών αλλαγών όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά για την ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και ευρύτερα».