Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 η χρηματοδότηση της συνέχισης των Κέντρων Συμβουλευτικής γυναικών


Tags |

Εντάχθηκαν, με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020 και συγκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας 2.α «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση» οι 4 παρακάτω πράξεις, συνολικού προϋπολογισμού 1.389.570 €:

• «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο στην Θεσσαλία / Δήμος Τρικκαίων», προϋπολογισμού 232.500 € με Δικαιούχο και Φορέα Λειτουργίας τον Δήμο Τρικκαίων

• «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε περιφερειακό επίπεδο / Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας», προϋπολογισμού 263.550 € με Δικαιούχο και Φορέα Λειτουργίας το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)

• Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Βόλου», προϋπολογισμού 402.594 € με δικαιούχο και Φορέα Λειτουργίας τον Δήμο Βόλου

• «Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Λαρισαίων», προϋπολογισμού 490.926 € με Δικαιούχο και Φορέα Λειτουργίας τον Δήμο Λαρισαίων.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπογράφηκε η ένταξη των 4 πράξεων στο Πρόγραμμα με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Η χρηματοδότηση αφορά στην συνέχιση της λειτουργίας για 3(τρία) έτη των Συμβουλευτικών Κέντρων και των Ξενώνων Φιλοξενίας για την καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών που χωροθετούνται στην Θεσσαλία και περιλαμβάνονται στο Δίκτυο εξήντα μία (61) Δομών πανελλαδικής κάλυψης για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, χρηματοδοτήθηκαν κατά την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013 και για τις οποίες πραγματοποιήθηκε Μελέτη Αποτίμησης της λειτουργίας τους από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε. Η λειτουργία των συγκεκριμένων Κέντρων θα γίνει με αντίστοιχους όρους ως προς το προσωπικό τους και τις μη μισθολογικές δαπάνες τους με αυτούς της λειτουργίας τους στην περίοδο 2007-2013.

Στόχος των Συμβουλευτικών Κέντρων είναι η παροχή υπηρεσιών άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας, η υλοποίηση δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης κρίσιμης σημασίας για την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης βίας όλων των μορφών, καθώς και η υποστήριξη των γυναικών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Η αρωγή πραγματοποιείται με Δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης, προώθησης στην απασχόληση, δικτύωσης καθώς και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Οι Ξενώνες Φιλοξενίας εξακολουθούν να στοχεύουν στην παροχή φιλοξενίας, ασφάλειας, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης στις γυναίκες – θύματα βίας και στα παιδιά τους, στην διευκόλυνση στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται, καθώς και στην διευκόλυνση της πρόσβασης σε νομική συμβουλευτική με παραπομπή τους στα Συμβουλευτικά Κέντρα.

Ωφελούμενες από την παρέμβαση είναι οι γυναίκες που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή / και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.). Στην περίπτωση των Ξενώνων Φιλοξενίας ωφελούμενοι είναι και τα παιδιά των γυναικών θυμάτων βίας. Επισημαίνεται ότι δεν τίθεται κατ’ αρχήν περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευση των ωφελουμένων γυναικών.

Η ένταξη των πράξεων στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, έρχεται σε συνέχεια συνεργασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) και τις υπηρεσίες συντονισμού του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, έχοντας ολοκληρώσει και τη διαβούλευση που προβλέπεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της στόχευσης του Προγράμματος και ειδικότερα του Θεματικού Στόχου 9 που συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ.