Στηρίζουμε και ψηφίζουμε τη ΔΑΣ-ΟΤΑ Λάρισας, αλλάζουμε τους συσχετισμούς στο Σύλλογο


Tags |

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΔΑΣ-ΟΤΑ), απευθύνεται σε όλους τους συναδέλφους των Δήμων του Νομού μας μόνιμους αορίστου και συμβασιούχους .
Απέναντι στη σφοδρή επίθεση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, τρόικας , κυβέρνησης και όλου του αντιδραστικού μπλοκ που στήριξε και το 3ο μνημόνιο ένα δρόμο έχουμε μπροστά μας σαν εργαζόμενοι. Την συσπείρωση με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική και την ενότητα μας σε ένα εργατικό ταξικό κίνημα με γραμμή σύγκρουσης μαζί τους. Έτσι μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στη βάρβαρη πολιτική τους, να έχουμε κατακτήσεις, να ανοίξουμε το δρόμο σε μια άλλη νικηφόρα προοπτική για τις ανάγκες και την ζωή μας.

Είναι πια καθαρό για όλους μας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα της προηγούμενης «μνημονιακής» συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ –ΝΔ και τα μέτρα της σημερινής της δεύτερης φορά «αριστερής »συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι δεμένα νύχι-κρέας. Στον πυρήνα τους έχουν την ανάπτυξη των κερδών και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων που περνάει πάνω από το τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού.

Το αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, που ξεσήκωσε την οργή όλων μας αποκαλύπτει και στον πιο ευκολόπιστο συνάδελφο, τον αποκρουστικό χαρακτήρα της ανάπτυξης που σχεδιάζουν με την συνδρομή Ε.Ε, ΔΝΤ, βιομηχάνων και τραπεζιτών κλπ. Φτώχια, διευρυμένη ανεργία και τα ψίχουλα των κοινωνικών παντοπωλείων για τους εργαζόμενους το λαό και τα παιδιά του, κέρδη και αμύθητα κέρδη για ντόπια και ξένα αφεντικά.

Είναι ο δρόμος για την γιγάντωση και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων που πάει χέρι – χέρι με τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, τις απολύσεις. Είναι ο δρόμος που εμπορευματοποιεί την υγεία, το φάρμακο, την πρόνοια , την παιδεία, ξεριζώνει από την γη την μικρομεσαία αγροτιά, κλείνει τα μικρομάγαζα.

Ο δρόμος των αγορών και του κέρδους είναι αυτός που αφανίζει χώρες και λαούς στην περιοχή μας, φέρνει το φρικιαστικό πρόσωπο του πολέμου στην πόρτα μας, δημιουργεί τα εκατομμύρια προσφυγές, μετατρέπει το Αιγαίο σε γκρίζα ζώνη και ανακηρύσσει το Νατοϊκό λύκο σε συνοριοφύλακα!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες.
Οι μεγάλες κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, των επιστημόνων, των γυναικών, της νεολαίας, των συνταξιούχων, των ανεβασμένων μορφών πάλης ,της αλληλεγγύης, της διάρκειας, έχουν συμβάλει στην καθυστέρηση της κατάθεσης και ψήφισης της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Γενάρη. Δείχνει την μεγάλη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι σε συμμαχία με τους μικρομεσαίους αγρότες, τους ΕΒΕ, των επιστημόνων, των γυναικών, της νεολαίας .Είναι η ώρα το εργατικό κίνημα να αρθεί στο ύψος της επίθεσης που δεχόμαστε. Να ανασυγκροτηθεί, να θέσει στο κέντρο της πάλης του την ανάγκη ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης για την χώρα και τον λαό. Ανάπτυξη με κέντρο τις λαϊκές ανάγκες, με αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, με κεντρικό εθνικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο, έξω και πέρα από την μέγγενη των ιμπεριαλιστικών κέντρων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.
Με αφορμή τις εκλογές για το Δ.Σ. του σωματείου μας ας αναλογιστούμε:
1. Γιατί το συνδικαλιστικό κίνημα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ολομέτωπης επίθεσης κυβέρνησης – βιομηχάνων – Ε.Ε. δεν κατάφερε να αντιτάξει μια ισχυρή αντίσταση, να εμποδίσει ή και να ματαιώσει μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα που στην κυριολεξία έχουν σακατέψει τη ζωή μας; Τι και ποιος φταίει γι’ αυτό;
Φταίει που οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που ηγεμονεύουν σε ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και άλλες ομοσπονδίες εγκλώβισαν το συνδικαλιστικό κίνημα στη γραμμή του εφησυχασμού, των αυταπατών, των ψεύτικων ελπίδων.
Υιοθέτησαν τη μήτρα του κακού, τον ευρωμονόδρομο και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Έδωσαν πολιτική στήριξη στην στρατηγική της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, της ανταγωνιστικότητας. Τη στρατηγική που φέρνει τα αντιλαϊκά μέτρα, τα μνημόνια, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων. Μέτρα που δρομολογήθηκαν πολύ πριν από την κρίση και εμείς που δουλεύουμε στους Δήμους το γνωρίζουμε αυτό γιατί χρόνια τώρα το ζούμε στο πετσί μας. Γι’ αυτό και δεν μπόρεσε να αντιδράσει αποτελεσματικά το εργατικό κίνημα, να βγει στο προσκήνιο έγκαιρα, και αποφασιστικά σε γραμμή σύγκρουσης με την καρδιά της αντιλαϊκής πολίτικης.

Παράγοντας που εγκλώβισε και αφόπλισε το κίνημα είναι η στάση που κράτησε η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος και η πλειοψηφία του συλλόγου μας απέναντι στην κρίση. Συσκότισε το χαρακτήρα και τις αιτίες της . Ότι δηλαδή είναι κρίση καπιταλιστική, συνέπεια και συνέχεια της μεγάλης κερδοφορίας που είχαν οι μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις στην χώρα την ίδια περίοδο που τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων έμπαιναν κλιμακωτά στον Προκρούστη της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων.
Χειροκρότησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, η ΑΔΕΔΥ τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση. Έκρυψαν ότι είναι το εργαλείο για την μετατροπή των ΔΗΜΩΝ σε Α.Ε, η αβάντα του κράτους στις σημερινές συνθήκες για την παραπέρα κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και πάντα σε βάρος των αναγκών και των δικαιωμάτων του λάου. Έτσι άλωσαν κλιμακωτά τα εργασιακά μας δικαιώματα και ληστεύουν τον λαό με νέους φόρους και τέλη.
2. Την ίδια περίοδο ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός διαιρούσε αντί να ενώνει τους εργαζόμενους. Στην ΠΟΕ-ΟΤΑ όλοι μαζί, ΠΑΣΚΕ( Συνδικαλιστική Ανατροπή)– ΔΑΚΕ – Μ.Ε.Τ.Α. (ΣΥΡΙΖΑ) – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), έβαλαν στο στόχαστρο τα σωματεία που αγκάλιασαν τους συναδέλφους με τις νέες εργασιακές σχέσεις, που πάλεψαν μαζί τους για το δικαίωμα τους στη δουλειά, τους έδωσαν ευθύνη και δικαίωμα ψήφου στα σωματεία.
Χρόνια τώρα με την σημαία του εργατοπατερισμού και της ανάθεσης κράτησαν τους εργαζόμενους διαιρεμένους, τον έναν απέναντι στον άλλο, τον μόνιμο ενάντια στον συμβασιούχο και όλους μαζί με μισθούς πείνας να μετράμε πότε και τι θα χάσουμε Αυτό έκανε και η σημερινή συμμαχία των συμβιβασμένων παρατάξεων στο Σύλλογο μας Συνδικαλιστική Ανατροπή ( πρώην ΠΑΣΚΕ),Νέα Πορεία (ΔΑΚΕ), Ριζοσπαστική Ενωτική Πρωτοβουλία (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΛΑΕ που αντιπαλεύει το ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγορεί για μνημονιακή δύναμη ) και ο Συνδυασμός «ΑΝΑΤΡΟΠΗ».
3. Κινήθηκαν αυτές οι δυνάμεις στη γραμμή του εκφυλισμού του κινήματος και των αγώνων. Εξήγγειλαν κινητοποιήσεις χωρίς να κάνουν τίποτα για την επιτυχία τους, έκαναν επιστήμη την συνδιαλλαγή με κυβερνήσεις και Δημάρχους.
Έβαλαν το σύλλογο μας σε αδράνεια και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η «καρέκλα» του πρόεδρου, γι’ αυτό και αλληλοκαταγγέλλονταν και στην πρόσφατη γενική συνέλευση , έφτασαν σε εκφυλιστικά φαινόμενα, δεν έφερναν ούτε διοικητικό ούτε οικονομικό απολογισμό και πρόγραμμα δράσης . Θέλουν το εργατικό κίνημα ως μηχανισμό πίεσης, για την αναπαραγωγή της εργατικής αριστοκρατίας και την εναλλαγή των αστικών κυβερνήσεων, ποτέ χειραφετημένο και με την δική του σημαία πάλης.
Στην αντίπερα όχθη οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ-ΟΤΑ και όλοι αυτοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Έκαναν ότι ήταν δυνατόν να οργανώσουν σε ταξική βάση τους εργαζόμενους, προσπάθησαν να τους ενώσουν στην καθημερινή πάλη, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και πολιτική ταυτότητα. Η γραμμή υπεράσπισης της ΠΟΕ – ΟΤΑ δεν βρήκε πολλούς οπαδούς στο σύλλογο μας, η διαιρετική λογική της δεν βρήκε αποκούμπι κάτω από τη δουλεία των ταξικών δυνάμεων .
Σαν ΔΑΣ-ΟΤΑ αντιπαλέψαμε την αντίληψη ότι τάχα ο θεσμός της Τοπικής Διοίκησης αποτελεί λαϊκό θεσμό, ότι οι δήμαρχοι μπορεί να είναι εν δυνάμει σύμμαχοί μας και ότι μπορούμε από κοινού να συγκροτήσουμε μέτωπο ενάντια στην επίθεση που δεχόμαστε. Οι Δήμοι έχουν ενεργό ρόλο στο πόλεμο που δεχόμαστε και αυτό το απέδειξαν όλο αυτό το διάστημα στο νομό μας .
Ο κάθε δήμαρχος κρίνεται και θα κριθεί στο εξής βασικό ζήτημα: Η θα υλοποιεί το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της αντιλαϊκής επιδρομής ή θα τα αντιπαλεύει στο πλάι του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!
Είναι πολλά τα παραδείγματα στους δήμους του Νομού μας που επιβεβαιώνουν τη συνδρομή των δημοτικών Αρχών στην αντιλαϊκή επίθεση Κυβερνήσεων – ΕΕ.
Δηλώνουν πίστη στην πολιτική του Καλλικράτη και την δημοσιονομική πειθάρχηση που επιβάλουν διαχρονικά Κυβερνήσεις – ΤΡΟΪΚΑ. Αποδέχονται την πολιτική απαγόρευσης των προσλήψεων, μέτρα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση των υπηρεσιών, στην ιδιωτικοποίησή και τις εργολαβίες.
Προώθησαν κάθε μορφής ελαστικών σχέσεων εργασίας, έφεραν τα δουλεμπορικά των Μ.Κ.Ο. στις κοινωνικές δομές που κάνουν «χρυσές δουλείες» αξιοποιώντας οξυμένες ανάγκες και δομές του Δήμου.
Έβαλαν πλάτη για την προώθηση της λεγόμενης κοινωφελούς εργασίας με τα 5μηνα για τους συναδέλφους που ζουν χρόνια στην ανεργία και τους μοιράζουν ψίχουλα αντί για μισθό και δικαιώματα.
Υιοθέτησαν το μηχανισμό εξαπάτησης και χειραγώγησης των ανέργων τις λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις(ΚΟΙΝΣΕΠ) . Ότι δηλαδή, μπορεί οι απολυμένοι και οι άνεργοι να γίνουν τάχα αφεντικά εισπράττοντας εισόδημα από αυτούς στους οποίους προσφέρουν υπηρεσίες. Μάλιστα ο Δήμος Λάρισας προέτρεψε να στηθεί ΚΟΙΝΣΕΠ στους εργαζόμενους στις λέσχες πολιτισμού και βεβαία κουβέντα δεν έβγαλε η πλειοψηφία του συλλόγου.
Παράδωσαν τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων με πρώτο αυτόν της Λάρισας στην τράπεζα της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση των δανειστών, με βάσει την Π.Ν.Π. της κυβέρνησης και που μονιμοποιείται ως μόνιμος μηχανισμός έλεγχου και περικοπής των κοινωνικών δαπανών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
ΌΛΟΙ ΜΑΣ ΠΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙΡΑ! Καμιά κυβέρνηση, κανένα μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, που προβάλει ως δρόμο ανάπτυξης την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τις ανάγκες των εργαζομένων ως «κόστος» δεν μπορεί να έχει την στήριξη ή την ανοχή μας !

ΩΣ ΔΑΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΙ ΟΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ,
ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Ξέρουμε ότι σε αυτό το δρόμο δεν είμαστε ούτε θα είμαστε μόνοι μας. Δύναμή μας η ενότητα των εργαζομένων στο δήμο, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μονίμων και συμβασιούχων, η συμμαχία και ο κοινός αγώνας με τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Λέμε ένα στεντόρειο αγωνιστικό ΟΧΙ στο νέο ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ
ΑΠΑΙΤΠΟΥΜΕ: ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ για την ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Κλιμακώνουμε με τον αγώνα με 48ωρη απεργία, ώστε το αντιδραστικό σχέδιο της κυβέρνησης να μην φτάσει στην βουλή, να μην ψηφιστεί.
Απαιτούμε να επιστρέψουν τώρα στα ταμεία μας τα κεφάλαια που κράτος και εργοδοσία με νόμους καταλήστευσαν.
Απαιτούμε καθολική, υποχρεωτική ασφάλιση για όλους, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, δωρεάν υγεία. Θα αντιπαλέψουμε με κάθε μέσο την συνταξιοδότηση στα 67 που μας στέλνει αντί στην σύνταξη στο μνήμα.
Παλεύουμε για:
ΣΤΑΘΕΡΗ, ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: με αιχμή το επόμενο διάστημα στους συναδέλφους με τα 8μηνα στην καθαριότητα, τις σχολικές καθαρίστριες, τους συνάδελφους στο Βοήθεια στο Σπίτι, στους παιδικούς σταθμούς.
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ που θα είναι ο μόνιμος μηχανισμός ενσωμάτωσης, φόβου και αυταρχισμού ώστε οι εργαζόμενοι σε κρατική και τοπική διοίκηση να ευθυγραμμιστούν για το απρόσκοπτο πέρασμα των αντιλαϊκών πολιτικών.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ που θεσμοθετεί την διαχρονική φτώχια και διαιρεί με απαράδεκτους όρους τους συναδέλφους. Αυξήσεις κι όχι μειώσεις στους μισθούς. Αγώνας για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ, κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους επιχειρηματικούς ομίλους. Έξω οι ΜΚΟ από τους Δήμους. ΟΧΙ στις ΚΟΙΝΣΕΠ και τα ΣΔΙΤ.
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες με βάση τις ανάγκες και πλήρη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ – ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ (βρεφονηπιακοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, αθλητισμός, πολιτισμός κ.α.), χωρίς ανταποδοτικά τέλη και φόρους.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.
ΌΧΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
ΠΛΗΡΗ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ που δουλεύουν στα διάφορα προγράμματα.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ. Δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια.
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΔΑΣ-ΟΤΑ