- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Αποκριάτικη φωτιά – Φασουλάδα / Κυριακή Αποκριάς – Καθαρή Δευτέρα

Αποκριάτικη φωτιά στο χωριό, την Κυριακή της Αποκριάς, το βράδυ ετοιμάζει ο Μ.Ε.Σ.Α.Κ. «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ» και Φασουλάδα στην πλατεία, την Καθαρή Δευτέρα, πριν το μεσημέρι, με μουσική.
Κάποτε στην Καλλιπεύκη, άναβαν μέχρι και δέκα φωτιές, μία σε κάθε γειτονιά, τις Απόκριες… Τελευταία (και μεγαλύτερη απ’ όλες) ήταν φωτιά στη βρύση στις «Δυό», που την κρατούσε ουσιαστικά ο παππούς Α. Γκρίζιας, που ήταν κυριολεκτικά και η ψυχή της.
Ο Σύλλογος θα προσπαθήσει, όχι να αναβιώσει το έθιμο (δεν θα ήταν κακό) αλλά να δώσει μια μικρή διέξοδο στους λίγους κατοίκους του χωριού.
Στην προσπάθεια, θα βοηθήσουν άντρες από τον συνεταιρισμό υλοτόμων στη συλλογή της καύσιμης ύλης (ξύλα, κέδρα, πουρνάρια) τα τρία καταστήματα (καφενεία – ταβέρνες) του χωριού, που θα ετοιμάσουν τη φασουλάδα και θα διαθέσουν τις ελιές και εθελόντριες – εθελοντές που θα βοηθήσουν στην προετοιμασία, στο σερβίρισμα, στην αποκατάσταση. Ο Σύλλογος, εκτός από την ευθύνη της οργάνωσης, θα φροντίσει για όλα τα μέσα (πιάτα, ποτήρια, τσίπουρο κλπ) και για τη μικρή ορχήστρα που θα τραγουδήσει για όλους τους παραβρισκόμενους την Καθαρή Δευτέρα.
Ταυτόχρονα, απευθύνει πρόσκληση προς τους εκτός Καλλιπεύκης πατριώτισσες και πατριώτες, φίλες και φίλους, που έχουν τη διάθεση, το χρόνο και τα μέσα να παραβρεθούν σ’ ένα απλό, φιλικό, «οικογενειακό γλέντι στην Καλλιπεύκη.