Μάξιμος: Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει ένα απέραντο hotspot


Tags |

«Η χώρα με την επιπολαιότητα των χειρισμών της κυβέρνησης της αριστεράς στο προσφυγικό-μεταναστευτικό κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspot. Αφού με τις ιδεοληψίες τους τα έκαναν… θάλασσα, τώρα που υψώνονται τείχη εγκλωβίζοντας στην Ελλάδα μυριάδες προσφύγων και μεταναστών, προσπαθούν να ‘‘μπαλώσουν’’ τα πράγματα, πριν συμβεί η καταστροφή. Παρ’ όλα αυτά, όπως φαίνεται κι από την απάντηση του κ. Παππά, οι κυβερνώντες και το Μέγαρο Μαξίμου αρνούνται ακόμη να αντιληφθούν τις ευθύνες που τους αναλογούν για ό,τι συμβαίνει και ρίχνουν το φταίξιμο σε όλους τους άλλους εκτός από τους ίδιους. Ας ευχηθούμε ότι την ανικανότητα και την ανευθυνότητά τους δεν θα την πληρώσει η χώρα ακόμη πιο ακριβά το επόμενο διάστημα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, σε ερώτηση που είχε καταθέσει με συναδέλφους του στον πρωθυπουργό για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Οι βουλευτές της ΝΔ ζητούσαν να μάθουν αν η κυβέρνηση είχε αναπτύξει ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να εξηγήσει την αναγκαιότητα δημιουργίας των κέντρων υποδοχής, καθώς επίσης ποιο είναι το οικονομικό κόστος για το 2015, της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και αν έχει γίνει εκτίμηση του οικονομικού κόστους, αλλά και των κοινωνικών επιπτώσεων.
Στην απάντησή του ο κ. Παππάς σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη επιταχύνει τους ρυθμούς της, όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ώστε οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να ολοκληρωθούν εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Η χώρα μας παραμένει συνεπής στις υποχρεώσεις της και είναι γνωστό ότι για την επιτάχυνση της δημιουργίας κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης (“Hotspots”) αποφασίστηκε η μεγαλύτερη συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το προσφυγικό ζήτημα είναι παγκόσμιο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, ευελπιστούμε ότι και οι εταίροι μας στην Ευρώπη θα υλοποιήσουν με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς τις υποχρεώσεις τους στους τομείς της παροχής τεχνικής βοήθειας, της επιτάχυνσης της υλοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης των προσφύγων και της ενεργοποίησης των συμφωνιών με την Τουρκία, ειδικά της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας.
Σημειώνουμε επίσης ότι ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει δηλώσει σχετικά ότι καμία χώρα δεν απειλείται με αναστολή από τη Σένγκεν».