- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Ε.Κ.Ν.Λ. : Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην απλήρωτη δουλειά στην ιδιωτική υγεία

Τα τελευταία χρόνια η απλήρωτη εργασίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας. Οι εργοδότες, έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αξιοποιούν προσχηματικά τις καθυστερήσεις στην καταβολή των νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ και καταδικάζουν χιλιάδες εργαζόμενους σε απληρωσιά, αφού τους οφείλονται μισθοί από 2 μήνες έως 2 χρόνια ή τους δίνουν ψίχουλα με τη μορφή του «έναντι».
Απλήρωτη εργασία υπάρχει στους μεγάλους Ομίλους, π.χ. Euromedica, αλλά και στις μικρότερες κλινικές και στα διαγνωστικά κέντρα που πιέζονται περισσότερο από τον ανταγωνισμό με τους Ομίλους, κυρίως μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
Οι έμποροι της υγείας αφού τους χαρίστηκαν κυριολεκτικά εκατομμύρια ευρώ, αφού τους δόθηκαν χοντρά «πακέτα», είτε μέσω ΕΟΠΥΥ, είτε με «δανεικά κι αγύριστα», τώρα δεν πληρώνουν κι από πάνω!
Οι εργοδότες κορόιδευαν τους εργαζόμενους όταν τους έλεγαν «ΜΗ ΜΙΛΑΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΕΣΑΙ», αφού η απλήρωτη εργασία από 5-10 κλινικές επεκτάθηκε σχεδόν σε όλες τις μικρές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, γενικεύεται ως φαινόμενο άγριας εκμετάλλευσης σε όλο τον κλάδο της υγείας και όχι μόνο.
Ο αγώνας ενάντια στην απλήρωτη εργασία μας αφορά όλους!
Και η απλήρωτη εργασία αποκαλύπτει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος, του κεφαλαίου, της Ε.Ε. του συστήματος που έχει κάνει σημαία την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Του συστήματος που αξιώνει τη διάλυση της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, που σκόπιμα δεν καταβάλλει ούτε καν τα δεδουλευμένα.
Τεράστια ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση έχει και η εργοδοτική συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΣΝΙΕ που δεν έχει πάρει την παραμικρή πρωτοβουλία για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην απλήρωτη εργασία.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, αυτή η βαρβαρότητα. Όσοι είναι απλήρωτοι δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους.
Δεν έχουν πολλές επιλογές. Ή θα υποκύψουν στη βαρβαρότητα της απλήρωτης εργασίας, της διάλυσης της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης ή όλοι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους θα ενωθούν, θα συσπειρωθούν στο Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας και με τον αγώνα τους θα επιβάλλουν το αυτονόητο: να πληρωθούν όλοι εδώ και τώρα, να έχουν μια ζωή με δικαιώματα!
Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους της ιδιωτικής υγείας συσπειρωμένοι στο σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας με τη δύναμη του αγώνα τους να επιβάλλουν να μην υπάρξει ούτε ένας απλήρωτος εργαζόμενος. Να συντονιστούν και με όλους τους άλλους κλάδους όπου υπάρχει απλήρωτη εργασία. Να διεκδικήσουν την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009. Κανένας ανασφάλιστος. Δημόσια κοινωνική ασφάλιση Υγεία-Πρόνοια για όλους.