Προσβολές από περονόσπορο στις πρώιμες και όψιμες καλλιέργειες κρεμμυδιού


Tags |

Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προσβολές από περονόσπορο στις πρώιμες και στις όψιμες καλλιέργειες κρεμμυδιού στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας και Φθιώτιδας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη και τους βολβούς. Στα φύλλα προκαλεί διάσπαρτες χλωρωτικές τεφροπράσινες ή υπόλευκες κηλιδώσεις, ή ραβδώσεις οι οποίες αργότερα καλύπτονται από τεφρώδη εξανθηση (σποριάγγεια). Τα φύλλα σιγά –σιγά μαραίνονται και καταστρέφονται.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του περονόσπορου και την μετάδοση του.
Επίσης ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας είναι οι δροσερές και υγρές νύχτες με μετρίως θερμές και νεφοσκεπείς ημέρες, υψηλή σχετική υγρασία 70-90% και θερμοκρασίες από 4-25oC (με άριστη τους 10-13oC). Η ανάπτυξη των σπορίων του παθογόνου γίνεται παρουσία νερού (βροχής ή δρόσου), όταν υπάρχει μύκητας διασπείρονται σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις με τον άνεμο.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ:
Α) Καλλιεργητικά μέτρα: Kαλλιέργεια σε χωράφια που στραγγίζουν καλά. Φύτευση υγιούς πολ/κού υλικού (κοκκαριού ή σπόρου). Εφαρμογή αμειψισποράς. Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας. Πότισμα το πρωί για να στεγνώνουν τα φυτά.
Β) Χημική καταπολέμηση: Συνιστάται να γίνει ψεκασμός των καλλιεργειών κρεμμυδιού με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον περονόσπορο μυκητοκτόνα, όπως Mancozeb, Maneb, Metalaxyl-m. Chlorothalonil. κ.α.

ΣΤΕΜΦΥΛΙΟ (Stemphylium botryosum)

Είναι ένα παθογόνο που αναπτύσσεται δευτερογενώς πάνω σε ιστούς προσβεβλημένους από άλλα παθογόνα (π.χ. σε φύλλα προσβεβλημένα από περονόσπορο). Η ασθένεια αντιμετωπίζεται συγχρόνως με τον περονόσπορο.

ΘΡΙΠΑΣ (Trips tabaci)

Από παρατηρήσεις διαπιστώνονται μέτριοι έως μεγάλοι πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες με κρεμμύδια Ο θρίπας απομυζά τους χυμούς των φύλλων και δημιουργεί ασημένιες κηλίδες στα φύλλα. Σε περίπτωση σοβαρής προσβολής τα φύλλα μαραίνονται και ξηραίνονται.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ: Συνιστάται: 1) καταστροφή των ζιζανίων φυτών ξενιστών που βρίσκονται κοντά στα κρεμμυδοχώραφα 2) χημική καταπολέμηση με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.
Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις για το κρεμμύδι να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: fyto12@otenet.gr
Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος α.α.

Λύκας Δημήτριος