- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Γ. Μαντάνης: Ελλάδα, άλλαξε!

 Έχουμε φτάσει στο χαμηλότερο σημείο κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής παρακμής. Η λανθασμένη πολιτική τα τελευταία 30-40 χρόνια, η κακή νοοτροπία μας, η έλλειψη ήθους στην πολιτική σκηνή, τα σκάνδαλα, η ατιμωρησία, η αλόγιστη πριμοδότηση όλων από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) χωρίς έλεγχο, το κακό εκπαιδευτικό σύστημα, το πατρονάρισμα επαγγελματικών συντεχνιών-καρτέλ, η εκμετάλλευση των πηγών της χώρας και η καταπάτηση της δημόσιας γης, οι ΔΕΚΟ και «τα συμφέροντά τους», η κακή οικονομική πολιτική και τα συνεχόμενα δάνεια κ.ά. οδήγησαν στη σημερινή άθλια κατάσταση που όλοι μας σκληρά βιώνουμε. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι τα πολιτικά συστήματα δεν αποδίδουν. Ούτε ο «σοσιαλιστικός κρατισμός» (έτη 1981-1989), ούτε ο «ελληνικός νεοφιλελευθερισμός» (έτη 2004-2009) ούτε τα συστήματα «πολιτικού εκσυγχρονισμού» είναι κατάλληλα για τη χώρα, αφού πρωτίστως αποτυγχάνουν και πολιτικά και ηθικά οι άνθρωποι (πολιτικοί) που τα εφαρμόζουν.

 «Σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται», έγραφε ο Κ. Παλαμάς και παραμένει επίκαιρος («Γύριζε», 1908). Συντριπτικά βοήθησε σε αυτή την κρίση και ο τρόπος ζωής μας: η ευρεία και αλόγιστη κατανάλωση, η μη σωστή νοοτροπία-συμπεριφορά μας, η απληστία μας, σε αυτό που «ζούμε», που «φαινόμαστε», που «βιώνουμε». Η «νοικοκυροσύνη» ως λέξη εξαφανίστηκε!

Η χώρα, με σοβιετικού τύπου κρατισμό, έφτασε σήμερα -ελέω και της πολιτικής του λαϊκισμού κι από τα δύο κόμματα εξουσίας- να βουλιάζει από ένα υπέρογκο, σπάταλο και δυσκίνητο κράτος, που διαθέτει συγκριτικώς:

Σήμερα είναι ευκαιρία, είναι ώρα να αλλάξουμε τη χώρα. Πρέπει οι πολίτες να αντιληφθούν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί· να προαχθεί η αξιοκρατία και να παταχθεί ο κομματισμός. Ανεξάρτητα αν θα είναι η σημερινή κυβέρνηση, ή άλλη αυριανή, απαιτείται μια νέα αρχή. Η συνταγή είναι μία: «αξιοκρατία, διαφάνεια, αριστεία και ήθος στην πολιτική» και  οι τομές αναπόφευκτα ρηξικέλευθες, λ.χ.

Πρέπει, συνεπώς, να περάσουμε από μια κοινωνία κατανάλωσης σε μια κοινωνία παραγωγής και δημιουργίας, με πυξίδα: το «μέτρον άριστον». Αν όχι, τότε τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει.