- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Ψήφισμα της συγκέντρωσης του ΕΚΝΛ με ανέργους και απλήρωτους

Στο Νομό Λάρισας, οι γραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, ξεπερνούν τους 25.000, ενώ οι πραγματικοί είναι περισσότεροι, αφού αρκετοί δεν γράφονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή άλλοι κάνουν ελάχιστα μεροκάματα το χρόνο και αυτοί δεν θεωρούνται άνεργοι. Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή έχουν απολύσει μεγάλο μέρος του προσωπικού τους τα τελευταία χρόνια και συνεχίζονται οι απολύσεις.

Επίσης περίπου 8.000 εργαζόμενοι στην περιοχή μας, είναι απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα (Σ-Μ Λάρισα, σε πολλές άλλες επιχειρήσεις εμπορίου, στις περισσότερες Ιδιωτικές Κλινικές-Κέντρα Αποκατάστασης, στην πρώην ΕΑΣ Λάρισας, από τα εργοστάσια ΑΛΦΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ, ΒΙΟΚΕΡΑΛ, Οινοπνεύματος Χατζηδήμα, ΕΛΒΑΚ, ΤΟΜΑΤΟΛ, ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας, βιοτεχνίες επίπλων, μετάλλου, κ.α)

Η κατάσταση των ανέργων και των οικογενειών τους είναι δραματική, αφού η πλειοψηφία δεν δικαιούται, ούτε καν αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 361 ευρώ, το ίδιο και των απλήρωτων για μεγάλο διάστημα.

Εμείς οι άνεργοι και απλήρωτοι εργαζόμενοι, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 31/3/2015, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ του ΟΑΕΔ να δώσει 120 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά του, στην κυβέρνηση για να ξεπληρώσει τους δανειστές, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δε έχουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους.

Απορρίπτουμε την άποψη ότι θα μειωθεί η ανεργία με τα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών για ολιγόμηνες προσλήψεις που ανακυκλώνουν την ανεργία, με τα 5μηνα, τα 2μηνα, τα Βάουτσερ και άλλα προγράμματα, με άθλιους μισθούς και εργασιακές σχέσεις, όπως απέδειξε και η ζωή.

Θεωρούμε ότι είναι επείγουσας σημασίας ζήτημα η λήψη από την κυβέρνηση, την περιφέρεια, τους Δήμους, μιας σειράς μέτρων για την στήριξη των ανέργων και τον περιορισμό της ανεργίας, όσο γίνεται στο σύστημα που ζούμε. Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που μπαίνουν στον ΟΑΕΔ για επιχορήγηση επιχειρήσεων, να δοθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.

Διεκδικούμε:

  1. Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους

  1. Μέτρα περιορισμού της ανεργίας – πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους

  1. Για την πληρωμή των απλήρωτων εργαζόμενων

Για την συγκέντρωση του ΕΚΝΛ

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Τσιαπλές Αναστάσιος Λιόλιος Πάρις