- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

 Εντατικά συνεχίζονται οι προετοιμασίες από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων για την επιτυχία του συλλαλητηρίου αύριο, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, στις 7:30 μ.μ., στην Κεντρική πλατεία, ενάντια στις νέες αυξήσεις στο πετρέλαιο, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, το πετρέλαιο θέρμανσης και στο ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το συλλαλητήριο οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Ν. Λάρισας, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), του Εργατοϋπαλληλικού κέντρου Ν. Λάρισας, καθώς και των άλλων αντιμονοπωλιακών συσπειρώσεων και φορέων, με στόχο την οργάνωση της κοινής πάλης των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών αγροτών και ΕΒΕ, των νέων και των γυναικών.

 Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες περιοδείες σε χώρους δουλειάς, προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι. Οι συνδικαλιστές στις ομιλίες τους επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει σήμερα γενικός ξεσηκωμός, με την άμεση οργάνωση μετώπου ενάντια στην επιχειρούμενη αντιλαϊκή επέλαση. Να σημειωθεί ότι ήδη πολλά σωματεία και συνδικάτα μεγάλων κλάδων όπως οι οικοδόμοι, τα τρόφιμα και ο ιματισμός παίρνουν καθημερινά αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο. Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση ανακοίνωσαν τα Συνεργαζόμενα Σωματεία Ν. Λάρισας Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΤΑΕ και Δημοσίου, ενώ κάλεσμα για συμμετοχή απευθύνει στα μέλη του και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

Σε συμβολική κατάληψη στο κτίριο της ΔΕΗ επί της οδού Καρδίτσης προχώρησαν χθες το μεσημέρι τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Ν.Λάρισας, μαζί με όλες τις συσπειρώσεις και φορείς που συμμετέχουν σε αυτήν (ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-Ένωση Γυναικών Λάρισας-Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας). Να σημειωθεί ότι η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης που έχει ανακοινώσει ο φορέας πριν από μερικές ημέρες.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Λαϊκή Επιτροπή σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι μέγιστη πρόσκληση τη στιγμή που το λαϊκό εισόδημα έχει καταποντιστεί από τη διαχρονικά ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική από όλες τις κυβερνήσεις είτε ΠΑΣΟΚ-είτε ΝΔ, οδηγώντας χιλιάδες νοικοκυριά να είναι αντιμέτωπα με τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οι ανατιμήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες και δεν επιβάλλονται από κάποια αύξηση του κόστους παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση ανοικτά και απροκάλυπτα υλοποιεί κατά γράμμα την πολιτική παράδοσης φιλέτων της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος στο μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου να δημιουργήσει νέα πεδία κερδοφορίας για αυτό. Είναι ένας μονόδρομος που επιβάλλεται από την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού όπως ορίζουν οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή δηλώνει, ότι θα προχωρήσει σε νέες εκπτώσεις στα τιμολόγια για τα μονοπώλια και τις κατοικίες των αστών. Σύμφωνα με τα σχέδια κυβέρνησης – κεφαλαίου τα λαϊκά νοικοκυριά που θα καταναλώνουν οικιακό ρεύμα από 0 μέχρι 2000 KWh το τετράμηνο θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις από 15% μέχρι 50% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και μάλιστα η μεγάλη αύξηση θα επιβληθεί στις χαμηλότερες καταναλώσεις, δηλαδή στους πολύ φτωχούς.

Ο ταξικός χαρακτήρας των βάρβαρων αυτών μέτρων γίνεται ακόμη πιο καθαρός, αφού ταυτόχρονα για κατανάλωση από 2000 KWh και πάνω η τιμή του ρεύματος θα μειώνεται σταδιακά όσο πιο μεγάλη είναι η κατανάλωση. Νέα προνόμια δηλαδή για «πλούσια» νοικοκυριά και μεγαλοεπιχειρηματίες.

Μεγάλο χτύπημα θα δεχτούν και οι φτωχοί αγρότες, αφού προαναγγέλλεται η αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος κατά 30%. Η αύξηση αυτή πέραν, από την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου, θα τροφοδοτήσει και νέες ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα. Οι ανατιμήσεις αυτές προχωρούν ταυτόχρονα με τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και του ΦΠΑ καταδικάζοντας ουσιαστικά στη δυστυχία χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Στα αιτήματα, αναφορικά με το κόστος της ενέργειας για τα νοικοκυριά, τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής ζητούν να μην γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να γίνει μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και των άλλων ΔΕΚΟ κατά 30 %, να απαγορευτεί η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους, να απαγορευτούν οι ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, καμία επέκταση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αποκλειστικά κρατικός ενιαίος φορέας ενέργειας με σκοπό την εξασφάλιση της φτηνής λαϊκής κατανάλωσης, την πλήρη αξιοποίηση των εγχώριων πρώτων υλών, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, την ασφάλεια των εργαζομένων.