- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Βρέθηκε Επί ώρες κοντά στους πληγέντες της Φαρκαδόνας

 Κοντά στους πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατοίκους της Φαρκαδόνας βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

 Αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, έσπευσε στην περιοχή για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος των ζημιών και για να εκφράσει την υποστήριξή του στους πληγέντες.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός μετέφερε «το κοινό αίτημα των κατοίκων να δοθεί αμέσως πραγματική αποζημίωση κι όχι ελεημοσύνη στους πληγέντες. Η αποζημίωση πρέπει να ανέλθει στο πραγματικό ύψος της ζημιάς αφού βεβαίως γίνουν οι απαραίτητες εκτιμήσεις. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί στους πληγέντες ανέργους και τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα που βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση», πρόσθεσε.

Ο κ. Κ. Αγοραστός διευκρίνισε ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να καλύπτουν τόσο τις οικοσυσκευές όσο και την αγροτική και ζωϊκή (ζώα – ζωοτροφές) παραγωγή, ενώ ζήτησε να προωθηθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα τα αναγκαία έργα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Με την ευκαιρία ο κ. Κώστας Αγοραστός σχολίασε και το πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για τον ΕΛΓΑ: «στο πλαίσιο του Μνημονίου η κυβέρνηση θα περικόπτει τις αποζημιώσεις που χορηγεί ο ΕΛΓΑ ώστε να μην ξεπερνούν τα έσοδα. Ακόμη και με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, οι αποζημιώσεις θα υπερβαίνουν τα έσοδα, συνεπώς όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι υφίστανται κάθε χρόνο βαρύτατες ζημιές, δεν θα αποζημιώνονται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική επιβίωσή τους.

Συνεπώς, αντί για «παχιά λόγια» και «εκθέσεις αφηρημένων ιδεών» οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται υποστήριξη και συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Χρειάζεται πάνω απ’ όλα με την ψήφο τους στις εκλογές του Νοεμβρίου να καταδικάσουν το Μνημόνιο και τους υποστηρικτές του καθώς με τα μέτρα του Μνημονίου (αύξηση φόρου στο πετρέλαιο, αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, αύξηση αγροτικού ρεύματος, αύξηση εισφορών σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ με μείωση αποζημιώσεων ΕΛΓΑ) η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία οδηγείται σε αδιέξοδο με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή στην ελληνική περιφέρεια».