- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Απομακρύνονται αρχαία για να διασωθούν

Άρχισαν χθες οι εργασίες προσωρινής απομάκρυνσης των αρχαίων βυζαντινής εποχής, που είχαν βρεθεί παλιότερα κατά τη διάρκεια εκσκαφών στο οικόπεδο της Κεντρικής Πλατείας της Λάρισας, στην οδό Παπαναστασίου. Τα αρχαία θα φυλαχθούν σε παρακείμενο χώρο και θα επανατοποθετηθούν, σχεδόν στην ίδια θέση, σε σημείο που θα είναι ορατά από το κοινό.

Πρόκειται για υπολείμματα του τείχους της Λάρισας, που αποδίδεται στον Ιουστινιανό, σύμφωνα με αρχαιολόγους της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισα, δηλαδή τον 6ο αιώνα μ.Χ. Τα ευρήματα θεωρούνται ίδιας εποχής και μέρος του ίδιου συνόλου, με αυτά που βρέθηκαν πριν χρόνια στο υπέδαφος της πλατείας Αγαμ. Μπλάνα και σήμερα βρίσκονται επανατοποθετημένα και αξιοποιημένα στην επιφάνειά της.

Για τη διάσωσή τους χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος τρόπος με τα βυζαντινά της πλατείας Μπλάνα, δηλαδή περιμετρικά σε κάθε κομμάτι μπήκε τσιμέντο, ώστε να είναι δυνατή η αποκόλλησή τους από το έδαφος με γερανό και η τοποθέτησή τους σε πλατφόρμα φορτηγού. Για τα βυζαντινά ευρήματα υπάρχει μελέτη ανάδειξης, που συντάχτηκε από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη του κτιρίου που θα ανεγερθεί, η οποία εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στο χώρο πρόκειται να κτιστεί πολυώροφη οικοδομή και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν και τα βυζαντινά υπολείμματα, που εκτιμάται ότι αποτελούν θεμελιώσεις πύργου και τειχών της οχύρωσης της Λάρισας. Οι εργασίες γίνονται υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Ε. Ρ.