Μείωση του πλαφόν παραγωγής στο βαμβάκι πρότεινε ο Αγοραστός


Tags |

-Έκρινε αναγκαίες «δίκαιες αποζημιώσεις και εξατομικευμένες εκτιμήσεις

από τον ΕΛΓΑ»

 Τη μείωση του πλαφόν παραγωγής στο βαμβάκι το οποίο είναι απαραίτητο για την εκταμίευση της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζήτησε σήμερα από την Καρδίτσα ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντήθηκε με την διοίκηση της ΕΑΣ Καρδίτσας και επισκέφθηκε το Οινοποιείο της Ένωσης.

«Το μέγεθος από την καταστροφή που προκάλεσαν το πράσινο σκουλήκι και άλλα λεπιδόπτερα θα φανεί πλήρως μόνο με τη συγκομιδή του προϊόντος. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές αφού κατά περιοχές η ζημιά που προκλήθηκε και η συνεπαγόμενη μείωση παραγωγής φαίνεται αρκετά μεγάλη. Υπάρχουν όμως περιοχές με το ποσοστό ζημιάς να φθάνει το 70-80% και κατά συνέπεια οι παραγωγοί να απειλούνται με οικονομική καταστροφή», υπογράμμισε ο κ. Κώστας Αγοραστός.

Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, απαιτούνται:

– «Δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις στους παραγωγούς από τον ΕΛΓΑ αφού προηγηθούν εξατομικευμένες εκτιμήσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ καθώς ναι μεν το σκουλήκι δεν συγκαταλέγεται στον Κανονισμό, ωστόσο οι παραγωγοί προσπάθησαν με αλλεπάλληλους ψεκασμούς να το αντιμετωπίσουν.

-Τροποποίηση της ΚΥΑ σχετικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση με μείωση του πλαφόν παραγωγής ανά νομό καθώς στην αντίθετη περίπτωση χιλιάδες παραγωγοί κινδυνεύουν να τη χάσουν κι έτσι να υποστούν ακόμη μεγαλύτερη μείωση στο εισόδημά τους. Είναι προφανές ότι απαιτούνται αυστηροί έλεγχοι ώστε να προστατευθούν οι πραγματικοί παραγωγοί».

Το θέμα του βαμβακιού ήταν το κυρίαρχο ζήτημα στη συζήτηση με την διοίκηση της ΕΑΣ Καρδίτσας να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Στη συνάντηση έγινε διεξοδική αναφορά σε όλα τα φλέγοντα αγροτικά θέματα, ενώ ο κ. Κ. Αγοραστός επισκέφθηκε το Οινοποιείο και εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες των συνεταιρισμών και των Ενώσεων της Θεσσαλίας και δεσμεύτηκε να είναι αποφασιστικά στο πλευρό τους όπως άλλωστε ήταν μέχρι τώρα.

«Το συνεταιριστικό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να παρεμβαίνει στην αγορά στηρίζοντας το εισόδημα των αγροτών και προσφέροντας προϊόντα ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές», σχολίασε ο κ. Κώστας Αγοραστός.

Οι συνεταιριστές της Καρδίτσας επισήμαναν ότι λόγω της συνεργασίας τους με το Οινοποιείο Τυρνάβου γνωρίζουν πολύ καλά τις διαρκείς προσπάθειες του κ. Κ. Αγοραστού ως βουλευτή στο να ικανοποιηθούν διάφορα δίκαια αιτήματα των συνεταιριστικών Οινοποιείων και γενικότερα των αγροτικών οργανώσεων.