- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗ ΒΙΟΚΕΡΑΛ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

 Σε σφράγισμα των εγκαταστάσεων της ΒΙΟΚΕΡΑΛ αλλά και στην οριστική διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προχώρησε σε συνεννόηση με τις εισαγγελικές αρχές ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός δίνοντας ουσιαστικά ένα τέλος σε μια«πονεμένη» ιστορία ετών που ταλαιπώρησε με τις κατά καιρούς εξελίξεις της την πόλη και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

 Τα γεγονότα ήταν ραγδαία και ξεκίνησαν από το πρωί όταν έξω από το χώρο του εργοστασίου συγκεντρώθηκαν κάτοικοι, κυρίως από το γειτονικό Ομορφοχώρι και φορείς αποκλείοντας την κεντρική του είσοδο και ζητώντας να εισέλθουν στους εσωτερικούς χώρους για να σταματήσουν τη λειτουργία του.

Η αγανάκτηση των κατοίκων ήταν έκδηλη και όλοι ζητούσαν επιτακτικά να σταματήσει η λειτουργία του ενώ πολλοί εκπρόσωποι φορέων κατηγόρησαν τη Νομαρχιακή Αρχή επιδίδοντάς της «μεθοδεύσεις» και «ολιγωρία».

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 10:30 περίπου το πρωί και διαλύθηκε γύρω στις 2 το μεσημέρι, όταν άρχισε να γίνεται πλέον γνωστή η απόφαση του νομάρχη με τα μέτρα που επακολούθησαν.

Στο χώρο προς αποφυγή επεισοδίων υπήρχε αστυνομική δύναμη ενώ σε κάποια στιγμή εμφανίστηκαν και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής που όπως έγινε γνωστό εκλήθησαν από τους υπευθύνους του εργοστασίου που έκαναν λόγο για αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Αργότερα έφθασαν και τρεις υπάλληλοι της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που όμως δεν κατέστη δυνατό να εισέλθουν στο χώρο του εργοστασίου γιατί η είσοδος είχε αποκλεισθεί και εάν άνοιγε οι διαμαρτυρόμενοι δήλωναν ότι θα έμπαιναν μέσα και αυτοί μαζί τους.

Αναφερόμενοι στο όλο θέμα οι διάφοροι φορείς με δηλώσεις τους επισήμαναν:

* Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλών Δύναμη» και νομάρχης Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλιας:

«Η εταιρία δεν πληροί τους όρους περιβαλλοντικής λειτουργίας και υπάρχει ολιγωρία τόσο της κεντρικής διοίκησης, όσο και της Νομαρχίας. Η τοπική κοινωνία πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της».

* Ο νομαρχιακός σύμβουλος και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κιλελέρ κ. Χρ. Χαλκιάς:

«Πρόκειται για μεθόδευση από τη Νομαρχία. Το εργοστάσιο έπρεπε να ήταν κλειστό από τις 3 Οκτωβρίου, αλλά τελικά δεν έκλεισε».

* Ο εκπρόσωπος του δημάρχου κ. Ρ. Κομήτσα κ. Κλ. Θεοδωρούλης:

«Οι ευθύνες της Νομαρχίας είναι μεγάλες και συντελείται ένα κατά συρροή περιβαλλοντολογικό έγκλημα. Εμείς σαν νέα δημοτική αρχή θα αναλάβουμε δράση».

* Ο δημ. σύμβουλος Πλατυκάμπου κ. Γ. Λαδόπουλος:

«Μετά από δέκα χρόνια ρύπανσης και μόλυνσης μιας επιχείρησης που σκοτώνει επιτέλους δόθηκε ένα τέλος με το κλείσιμό της.

Αφού δεν έκαναν το χρέος τους, οι υπεύθυνοι σύρθηκαν πίσω από τον κόσμο που κινητοποιήθηκε και τελικά μπροστά στη διαπόμπευσή τους έβαλαν τον επιχειρηματία στη θέση του, δηλαδή λουκέτο. Μπράβο στους κατοίκους και στους ευαισθητοποιημένους πολίτες».

* Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ντίνος Διαμάντος που διατυπώνει μία σειρά ερωτημάτων:

««Συζήτηση στο Ν/Σ Λάρισας, για την καύση στερεών- επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία- υλικών από βιομηχανία κεραμοποιίας.

Ο δήμαρχος Λάρισας δεν ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις στη Λάρισα; Δεν είναι της “αρμοδιότητάς του;;

Σε κάθε μονάδα πρέπει να υπάρχει “αρμόδιος Τεχνικός Ασφάλειας” και “αρμόδιος Γιατρός Εργασίας”. Η ΝΑ Λάρισας τους αναζήτησε ποτέ και ιδιαίτερα, το ΚΕΠΕ της ΝΑ Λάρισας όταν έπρεπε;

Έχει “Τεχνικό Ασφαλείας” η εν λόγω μονάδα; Τυπικά έχει, και φαίνεται δηλωμένος και στην αρμόδια δημόσια υπηρεσία (ΚΕΠΕΚ). Δεν έχει όμως, διότι, από αρχές του 2009 είναι…συνταξιούχος.

Η “Γιατρός Εργασίας” προφανώς και γνωρίζει (ως παθολόγος) την “Παγκόσμια Αρχή της Πρόληψης”. Γνωρίζει τι γίνεται εκεί προφανώς. Συναινεί; Προσυπογράφει ;

Το ΤΕΕ, με τους πραγματογνώμονες που όρισε – με παραγγελία της Π/Υ Λάρισας κατόπιν εντολής αρμόδιου δικαστικού- θα κάνει το καθήκον του και πάλι.

Οι “Πόντιοι Πιλάτοι” του Κέντρου και του τόπου μας θα συνεχίσουν να “παίζουν το παιχνίδι των …αρμοδιοτήτων”;».

Παρόντες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας ήταν ακόμα ο δήμαρχος Πλατυκάμπου κ. Αλ. Χονδρονάσιος, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ κ. Αθ. Κοκκινούλης, η επικεφαλής της «Συμφωνίας Ευθύνης» κ. Λίτσα Λιακούλη, η πρόεδρος της ΟΓΕ κ. Λίτσα Ούντρια, ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασής» κ. Φ. Γενηκομσίου, οι «Πολίτες εν Δράσει», ο πρόεδρος του Ε.Κ.Λ κ.ά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μικροεπεισόδιο δημιουργήθηκε μεταξύ υπαλλήλου της ΔΕΗ και υπευθύνων της επιχείρησης που τον παρεμπόδισαν ώστε να μην προχωρήσει στο «κόψιμο» του ηλεκτρικού ρεύματος και εκλήθη η αστυνομία τελικά για να γίνει η διακοπή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Προχωρώντας αργά το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι:

* Ζήτησε από τη ΔΕΗ να κόψει οριστικά το ρεύμα από το εργοστάσιο για να σταματήσει και πρακτικά κάθε δυνατότητα λειτουργίας του.

* Αποφάσισε την ολική οριστική διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου με τη σφράγιση των χώρων του παραγωγικού εξοπλισμού, αποθηκών κ.λπ., με την επίθεση σφραγίδων σε όποια σημεία αυτό είναι δυνατόν.

Αναλυτικά ο νομάρχης στη συνέντευξή του διευκρίνισε:

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά περισσεύει το θράσος και η παραπληροφόρηση από το κεντρικό κράτος με αποκλειστικό σκοπό κάποιοι να αποσείσουν τις ευθύνες που έχουν. Εξηγούμαι:

Πρώτον: Τον Ιούλιο με δική μου απόφαση ανεστάλη η άδεια λειτουργίας του εργοστασίου. Και αυτό έγινε όχι επειδή καίει επικίνδυνα υλικά (όπως θα έπρεπε) αλλά επειδή δεν φρόντισε να τα έχει φυλαγμένα με… ασφαλή τρόπο, όπως προβλέπει ο νόμος. Δυστυχώς αυτή είναι η μόνη αρμοδιότητα που μας έχουν δώσει.

Κι’ όμως! Γι’ αυτή τη μικρότερης σημασίας παράβαση εμείς κάναμε το μέγιστο. Κλείσαμε το εργοστάσιο. Για το άλλο, το μείζον ζήτημα της καύσης επικίνδυνων υλικών, το Υπουργείο που έχει την ευθύνη, ακόμη κωφεύει. Πάρθηκε μια απόφαση επί Σουφλιά και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου τη συνεχίζει αγνοώντας την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας.

Εμείς, όχι μόνο ανακαλέσαμε την άδεια λειτουργίας, αλλά είχαμε βάλει και επί πλέον πρόστιμα 80.000 ευρώ επειδή σε ελέγχους που κάναμε η Επιχείρηση δεν συμμορφωνόταν. Λήφθηκαν μάλιστα και δείγματα καύσιμου υλικού που στείλαμε για έλεγχο στο Κεντρικό Χημείο και ενώ πέρασαν σχεδόν εννιά μήνες ακόμη δεν έχουμε αποτελέσματα. Αυτή είναι η συνέπειά τους.

Δεύτερον. Μετά την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τον Ιούλιο, η Επιχείρηση όπως είχε δικαίωμα από το Νόμο, προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας την ανάκλησή της. Εμείς όλο αυτό το διάστημα συνεχίζαμε να παίρνουμε δείγματα για να παρακολουθούμε κατά πόσο η Επιχείρηση συμμορφωνόταν. Και για να εξασφαλίσουμε ότι η απόφαση θα εφαρμοστεί ζητήσαμε από τη ΔΕΗ να της διακόψει το ρεύμα. Αυτό, βάσει του Νόμου έπρεπε να γίνει στις 3 Οκτωβρίου 2010.

Επειδή η Επιχείρηση ήλθε και μας δήλωσε ότι βρίσκεται σε μια διαδικασία συμμόρφωσης ζητήσαμε από τη ΔΕΗ, να περιμένει λίγες ημέρες πριν διακόψει το ρεύμα για να γίνουν νέοι έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί η συμμόρφωσή της ή μη (δηλαδή η ασφαλής στέγαση του υλικού).

Τη Δευτέρα (προχθές) τα αρμόδια όργανα της Νομαρχίας έπρεπε να πάρουν και νέο δείγμα, αλλά την Κυριακή προηγήθηκε η φωτιά, στην οποία η Νομαρχία έσπευσε μαζί με όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Χημείο κ.λπ.).

Μετά και τις εξελίξεις αυτές, προχωρούμε, λοιπόν, με απόφασή μας στη διακοπή της ηλεκτροδότησης του εργοστασίου και την οριστική διακοπή λειτουργίας του.

Πρέπει, να γίνει κατανοητό ότι η Νομαρχία, αν και είχε στη διάθεσή της ελάχιστα μέσα και αρμοδιότητες κατέβαλε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Αντίθετα, το Κράτος, αν και είχε στη διάθεσή του όλα τα μέσα έκανε το ελάχιστο. Πόσο χρόνο θέλει αλήθεια το κεντρικό κράτος για να αναλύσει τα δείγματα και να μας στείλει τα αποτελέσματα; Ζητήσαμε ως Νομαρχιακό Συμβούλιο με αποφάσεις μας να προχωρήσει το κράτος στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου. Γιατί δεν το κάνει; Γιατί μεταθέτει τις ευθύνες δεξιά κι αριστερά; Αγανάκτησε πια η τοπική κοινωνία και θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο θέμα αυτό”.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν και οι αντινομάρχες κ. Κουτσογιάννης και Καλομπάτσιος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Οι δύο αποφάσεις που υπέγραψε ο νομάρχης, αναφέρουν τα ακόλουθα:

Για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης εστάλη το πιο κάτω έγγραφο στη ΔΕΗ:

«Σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε σύμφωνα με το αρθ.24 παρ.1 του Ν.3325/05 για την άμεση εκτέλεση της υπ’ αρ. Δ.Α. Φ.14.548/2508/27.07.2010 Απόφασης ανάκλησης της υπ΄ αρ. Δ.Β./Φ.14.548/704/22-05-2002 άδειας Λειτουργίας της κεραμοποιίας TERRA A.E, προβαίνοντας στη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις της εν λόγω επιχείρησης που βρίσκεται στο 6ο χλμ. επ. οδού Λάρισας – Συκουρίου».

* Για τη διακοπή λειτουργίας το σχετικό έγγραφο αναφέρει:

«Αποφασίζουμε την ολική οριστική διακοπή λειτουργίας με την σφράγιση των χώρων του παραγωγικού εξοπλισμού, αποθηκών κ.λπ., σε όποια σημεία είναι δυνατή η επίθεση σφραγίδων, της κεραμοποιίας ΤERRA A.E, στο 6ο χλμ. επ. οδού Λάρισας – Συκουρίου.

Εντέλλονται τα αρμόδια όργανα του αρθ.24 του Ν.3325/05 με τη συνδρομή των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Εμπορίου της Ν.Α Λάρισας και των Αστυνομικών Αρχών, όπως ενεργήσουν άμεσα και χωρίς υπαίτια βραδύτητα στην εκτέλεση της παρούσας, κατ’ εφαρμογή των κείμενων διατάξεων.

Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Δικαστηρίου, εντός 60 ημερών από την ημέρα κοινοποίησής της στον παραβάτη».

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

«Το δικαίωμα στη ζωή δεν είναι ούτε διαπραγματεύσιμο, ούτε εμπορεύσιμο. Σε όσα ζητήματα δημιουργούν προβλήματα στην υγεία των κατοίκων θα είμαστε κάθετα αντίθετοι. Αυτή η ιστορία με την κεραμοποιία πρέπει να τελειώνει» επισημαίνει με δήλωσή του ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. «Εμείς ως Περιφέρεια είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε δραστικά μέτρα κατά των εστιών ρύπανσης που απειλούν την υγεία των κατοίκων» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης, ξεκαθαρίζοντας έτσι και τις προθέσεις του, γύρω από αυτά τα ζητήματα, όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ενώ, υπενθυμίζει, ότι ήδη από προχθές ζήτησε κατεπείγουσα συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη προκειμένου, μεταξύ άλλων, να υπάρξει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, σχετικά με τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη χρήση του πετ-κοκ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΟΥΣ ΔΙΩΤΗ

Με αφορμή την εισήγηση του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος για σφράγισμα της ΒΙΟΚΕΡΑΛ αλλά και της κινητοποίησης των κατοίκων και των φορέων, στην οποία παρευρέθηκε εκπρόσωπός της, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος Ηρώ Διώτη έκανε την εξής παρέμβαση:

«Η δυναμική διεκδίκηση και η μαχητικότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ομορφοχωρίου αλλά και όλων των φορέων που από την πρώτη στιγμή πίεσαν όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, φάνηκε να δίνει τη λύση στη μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται επί χρόνια από το εργοστάσιο κεραμοποιίας TERRA ΑΕ- ΒΙΟΚΕΡΑΛ.

Η εισήγηση του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτη Μέρκου για διακοπή λειτουργίας και σφράγισης της πλινθοκεραμοποιίας είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας αλλά και της ασφάλειας των εργαζομένων. Δυστυχώς, πρόκειται μόνο περί μίας απόφασης που δεν θα έχει καμία πρακτική ισχύ, εάν δεν επικυρωθεί από την αυριανή (σ.σ. σημερινή) συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας. Απευθύνω και προσωπική έκκληση προς τον κ. Νομάρχη, τους αντινομάρχες και τους νομαρχιακούς συμβούλους όλων των παρατάξεων να λάβουν απόφαση με την οποία οι εισηγητικές προτάσεις του Γενικού Επιθεωρητή θα γίνουν πράξη και το εργοστάσιο θα παύσει τη λειτουργία του. Καλούμε για μια ακόμη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να επισπεύσει τις όποιες αποφάσεις του για την οριστική απαγόρευση της καύσης του πετ-κοκ, της λυματολάσπης αλλά και όλων των υπόλοιπων επικίνδυνων υλικών.

Κρίνουμε ως απαράδεκτη την πρακτική του ιδιοκτήτη του εργοστασίου να παρακωλύσει τόσο την είσοδο των ελεγκτικών κλιμακίων όσο και της Πυροσβεστικής στον χώρο της βιομηχανίας. Επίσης, καλούμε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να παρέμβει για τη μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζομένους του εργοστασίου από τη διοίκηση, από το Μάιο έως και σήμερα.

Κανένας δεν μπορεί να παρανομεί, εις βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας των πολιτών αυτού του νομού και των εργαζομένων, με μόνο στόχο το οικονομικό κέρδος».