- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Χρήματα μπορεί να μην έχουμε … Χρόνο όμως έχουμε!

Η παρούσα οικονομική κρίση έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε παρατεταμένη ύφεση, ωθώντας στα όρια της φτώχειας ακόμη και τις μέχρι πρότινος υγιείς οικονομικά ομάδες πληθυσμού. Προς την κατεύθυνση αυτή, δημιουργήθηκε το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης  με τη συνέχιση της λειτουργίας ή τη δημιουργία νέων Κοινωνικών Δομών για την εφαρμογή ενός συνόλου ενεργειών καταπολέμησης της φτώχειας σε πανελλαδικό επίπεδο.

Για την υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού στην πόλη μας συστρατεύονται ο Δήμος Λαρισαίων, η εθελοντική ανθρωπιστική δράση «Ανθρωπομάνια», το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης «ΘΕΣΙΣ», ο σύλλογος δασκάλων Λάρισας, καθώς και άλλοι φορείς και επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν.

Η Τράπεζα Χρόνου αποτελεί ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων που βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη και υποστηρίζεται από την δική της μονάδα συναλλαγών το ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα).

Πως Λειτουργεί

Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλους και είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη στο δίκτυο της Τράπεζας Χρόνου. Στην Τράπεζα Χρόνου μπορούν να εγγραφούν, εκτός από τους ωφελούμενους του προγράμματος, πολίτες, επιχειρήσεις, σύλλογοι και κάθε είδους φορείς που θέλουν να προσφέρουν ή να ανταλλάξουν υπηρεσίες και υλικά αγαθά.

Ο κάθε χρήστης δημιουργεί αγγελίες για υπηρεσίες ή προϊόντα που θέλει να προσφέρει ορίζοντας και τα ΤΕΜ που ζητά. Η αγγελία μπορεί να είναι για παράδειγμα για παροχή συμβουλών, μαθήματα, φύλαξη μωρών, γενικές εργασίες καθώς και για αντικείμενα όπως βιβλία, έπιπλα, συσκευές κ.α.

Με τις συναλλαγές ο χρήστης που προσφέρει κερδίζει ΤΕΜ τα οποία μπορεί να διαχειριστεί με 3 τρόπους. α) Να τα χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω της Τράπεζας Χρόνου. β) Να τα προσφέρει σε κάποιο άλλο μέλος ως δωρεά. γ) Να τα προσφέρει ως δωρεά στην Τράπεζα Χρόνου και να διανεμηθούν προς τους χρήστες – ωφελούμενους του προγράμματος.

Η  χρήση του δικτύου της Τράπεζας Χρόνου δεν προϋποθέτει την ύπαρξη υπολογιστή ή πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς όλες οι διαθέσιμες υπηρεσίες μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά ή προσωπικά στα γραφεία της.

Επιπλέον μέσω του κοινωνικού λειτουργού της Δομής της Τράπεζας Χρόνου θα παρέχονται και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης με στόχο την ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων.

Η Τράπεζα Χρόνου πιστοποιεί όλους τους χρήστες πριν ξεκινήσουν τις συναλλαγές ώστε να προσθέτει ένα επίπεδο ασφάλειας στο δίκτυο της.

Επιπλέον μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής δίνεται η δυνατότητα αξιολόγησης της υπηρεσίας/προϊόντος που έλαβε ένας χρήστης ώστε να μπορούν να ενημερώνονται όλοι οι χρήστες και να προστατεύονται από κακές πρακτικές.

Όπως και όλες οι διαδικτυακές κοινότητες, έτσι και η Τράπεζα Χρόνου στηρίζεται στην αλληλεπίδραση των μελών της, στην αξιολόγηση του ενός προς τον άλλο και στην αρχή ότι, αν κάποιο μέλος παραβαίνει τις αρχές της κοινότητας, εκείνη γρήγορα θα το αποβάλλει.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω μέσω της ιστοσελίδας https://xronos.anthropomania.gr [1], τηλεφωνικά στο 2410 232978 ή με μία επίσκεψη στα γραφεία της Τράπεζας Χρόνου, Παλαιολόγου 19 (Πλατεία ΟΣΕ). Η Τράπεζα Χρόνου λειτουργεί με σταθερό ωράριο Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00.