- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Ο αυτοέλεγχος σημαντικός σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής

«Είμαι εδώ για να συγχαρώ τον δραστήριο Σύλλογο Διαβήτη Λάρισας όχι μόνο ως βουλευτής Λαρίσης, αλλά και ως εν δυνάμει διαβητικός. Και τούτο, γιατρέ μου, διότι και οικογενειακό ιστορικό διαθέτουμε πλούσιο, καθώς η ασθένεια είναι κληρονομική, αλλά και εκ νεότητός μου δίδω έναν σισύφειο αγώνα με το υπέρβαρο του σώματος». Με αυτά τα λόγια ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ξεκίνησε τον σύντομο χαιρετισμό του στην 3η Επιστημονική Διημερίδα του Συλλόγου Λάρισας Διαβήτη (ΣΥΛ.ΛΑ.ΔΙ.) με θέμα «Ο Διαβήτης Αλλιώς – Νέες Τεχνολογίες – Παχυσαρκία: Γνώση – Ενημέρωση».

 

Άλλοι υποσιτίζονται κι άλλοι πάσχουν από διαβήτη λόγω παχυσαρκίας…

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «ζούμε, βέβαια, μια αντινομία στις μέρες μας. Ο υπανάπτυκτος κόσμος, η υποσαχάρια Αφρική, οι φτωχές περιοχές του πλανήτη αγωνίζονται για τον επιούσιο, υποσιτίζονται, δίνουν έναν αγώνα για πρόσβαση σε βασικά είδη διατροφής και πόσιμο νερό. Και το υπόλοιπο μισό, στο οποίο έχουμε την τύχη να ανήκουμε και εμείς, ο ανεπτυγμένος κόσμος, ο δυτικός κόσμος, δαπανά δισεκατομμύρια σε δίαιτες, σε προγράμματα διατροφής, σε διατροφολόγους. Οπότε είναι πάρα πολύ χρήσιμες τέτοιες διημερίδες, όπως αυτή, για τη διασύνδεση της παχυσαρκίας με τον διαβήτη, που είναι μία ασθένεια με έξαρση στη σύγχρονη εποχή, απόλυτα συνδεδεμένη εν πολλοίς, πέρα από την κληρονομικότητα, και με τον σύγχρονο τρόπο διατροφής. Βεβαίως, η επιστήμη έχει κάνει τεράστια βήματα τις τελευταίες δεκαετίες για την αντιμετώπιση της ασθένειας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των διαβητικών. Έχουμε, όμως, φαίνεται πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, μέχρι να βρούμε την οριστική θεραπεία της νόσου του διαβήτη. Ωστόσο, όσοι είναι διαβητικοί μεταξύ μας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι μία ασθένεια που ρυθμίζεται. Για την αποτελεσματική, όμως, ρύθμιση της ασθένειας πολύ ουσιαστική παράμετρος είναι ο αυτοέλεγχος. Ο αυτοέλεγχος που είναι πολύ σημαντικός σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας και ιδιαίτερα στην πολιτική».

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ολοκληρώνοντας συνεχάρη την Πρόεδρο του ΣΥΛ.ΛΑ.ΔΙ. κ. Ιωάννα Τσακμακίδου για το έργο που επιτελεί και την ενημέρωση που προσφέρει ο Σύλλογος στη Λαρισινή κοινωνία, με τέτοιες πρωτοβουλίες, ενώ παρακολούθησε την ενδιαφέρουσα συζήτηση που συντόνισε η αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Δήμητρα Μιχαλοπούλου, στην οποία συμμετείχαν ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Ζαχαρούλης, ο Ενδοκρινολόγος κ. Ανδρέας Ριζούλης και η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κ. Γεωργία Κατσογριδάκη.