- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Χρήστος Κέλλας: «Ο νομός Λάρισας πρότυπο οινοτουριστικού προορισμού για όλη την Ελλάδα»

Στον στρατηγικό ρόλο της τοπικής αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, την παράδοση και την τοπική ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΑΕΝΟΛ Α.Ε. στη Λάρισα.

«Η Λάρισα και η Θεσσαλία συνολικά διαθέτουν τον πλούτο, την τεχνογνωσία και τη δυναμική για να εξελιχθούν σε πρότυπο οινοτουριστικό προορισμό», σημείωσε ο κ. Κέλλας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ παραγωγών, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων και της πολιτείας, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης θεματικών μορφών τουρισμού, όπως ο οινοτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός.

Ο ΥφΑΑΤ παρουσίασε σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων και πολιτικών που υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023–2027, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και τη διασύνδεση της παραγωγής με την εμπειρία.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων, το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2001 και συνεχίζεται ως Παρέμβαση Π2-58.1 της ΚΑΠ για την τρέχουσα περίοδο. Όπως εξήγησε, το πρόγραμμα έχει στόχο:

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης ξεκινά από 1.260 ευρώ ανά στρέμμα και φτάνει έως 1.845 ευρώ/στρ., ανάλογα με την περιοχή και την έκταση των παρεμβάσεων.

Παράλληλα, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας:

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο Διατοπικό Σχέδιο Συνεργασίας «Οργάνωση και Προβολή Οινοτουρισμού», συνολικού προϋπολογισμού 734.000 ευρώ, το οποίο επιδιώκει να ενώσει παραγωγούς, τουριστικές επιχειρήσεις, επισκέψιμα οινοποιεία, και φορείς πολιτισμού, δημιουργώντας ένα ενοποιημένο τουριστικό προϊόν που θα ενισχύει τη ζήτηση και την τοπική οικονομία.

Ακόμη ο  ΥφΑΑΤ αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού Λάρισας στον τομέα του κρασιού:

Περιοχές με έντονη οινική δραστηριότητα είναι ο Τύρναβος, η Ραψάνη, η Ελασσόνα και η Φαλάνη, με πολλά επισκέψιμα οινοποιεία και γαστρονομικές διαδρομές που συνδυάζουν το κρασί με τα τοπικά εδέσματα και την αυθεντική φιλοξενία.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κέλλας υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην περιοχή δεν είναι θεωρητική προσέγγιση, αλλά ρεαλιστική στρατηγική στήριξης της υπαίθρου και των τοπικών κοινωνιών, τονίζοντας:

«Ως Λαρισαίος και Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεσμεύομαι να στηρίξω κάθε δράση που ενώνει την παραγωγή με την εμπειρία, τον πολιτισμό με την οικονομία και τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα. Ο συνδυασμός φυσικού πλούτου, τοπικής γαστρονομίας και πολιτισμού καθιστά τον Νομό Λάρισας ιδανικό για επισκέπτες που δεν αναζητούν απλώς υπηρεσίες, αλλά εμπειρίες».