Άνοιξε τις πύλες του το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο


Tags |

 Ιστορική στιγμή για τη Λάρισα αλλά και για τις δύο αρχαιολογικές υπηρεσίες της πόλης, αποτελεί η έναρξη λειτουργίας, έστω και μέρους, του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρισας, που βρίσκεται στο Μεζούρλο, επί της Περιφερειακής οδού Αθηνών -Τρικάλων.

 Μετά από χρόνια εμποδίων και καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση του έργου, σήμερα πλέον έφτασε αισίως η στιγμή που άνοιξε τις πύλες του για να φιλοξενήσει σε πρώτη φάση τα γραφεία και τα εργαστήρια των δύο αρχαιολογικών υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα η ΙΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ξεκίνησαν ήδη τη μετακόμισή τους στο νέο Μουσείο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Όπως ανακοίνωσαν μάλιστα, λόγω της μετεγκατάστασης, οι υπηρεσίες θα έχουν περιορισμένη λειτουργικότητα από την Τρίτη 9 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, διάστημα κατά το οποίο θα γίνει η μεταφορά του εξοπλισμού στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις. Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται στο κτίριο του Διαχρονικού Μουσείου από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου.

Οι υπηρεσίες έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η μετεγκατάσταση να έχει τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στη λειτουργία τους και στην εξυπηρέτηση των πολιτών – παρ’ όλα αυτά ζητούν την κατανόηση του κοινού για τυχόν δυσλειτουργίες που πιθανόν να παρουσιαστούν.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Να σημειωθεί ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας, είναι από παλαιότερα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού στη χώρα μας, ενώ για τη Λάρισα για πολλές δεκαετίες αποτελούσε το κτίριο φάντασμά της.

Η πορεία κατασκευής του χαρακτηρίστηκε από συνεχείς καθυστερήσεις και η ολοκλήρωσή του όλο πλησίαζε αλλά ποτέ δεν έφτανε στο τέλος της. Πολλές φορές μάλιστα ανακοινωνόταν χρονοδιάγραμμα παράδοσής του και ενώ έφτανε μια ανάσα πριν το τέλος του, πάντα κάτι γινόταν και οι πόρτες του έκλειναν ερμητικά. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εγκαταλείπεται, να δημιουργούνται φθορές στο νέο κτίσμα και να χρειάζονται ξανά από την αρχή νέες εργασίες.