- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μέρες καύσωνα θα ζήσει η Θεσσαλία

Για ένα εντονότερο θερμό κύμα θερμοκρασιών [1] από τα μέσα κυρίως της επόμενης εβδομάδας με χαρακτηριστικά καύσωνα από τις 12-13 Ιουλίου και μετά κάνει λόγο ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, σε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook, ενώ ήδη οι περισσότερες περιοχές της χώρας θα έρθουν αντιμέτωπες από σήμερα με θερμοκρασίες [2] που θα αγγίξουν έως και τους 38 βαθμούς Κελσίου τις μεσημεριανές ώρες.

Ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει χαρακτηριστικά για τον επερχόμενο καύσωνα [3]: «Εντονότερο το θερμό κύμα από τα μέσα κυρίως της επόμενης εβδομάδας, με… πλεόνασμα ζέστης από τις 11 Ιουλίου αλλά και χαρακτηριστικά καύσωνα στη συνέχεια, από τις 12-13 Ιουλίου και μετά…».

Οι περιοχές που θα βρεθούν στη «δίνη» του καύσωνα – κατά την πιο πρόσφατη πρόγνωση καιρού – είναι: Ηπειρωτικά, Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία.

Υψηλές θερμοκρασίες [4] θα επικρατήσουν στη χώρα έως και την Παρασκευή 07 Ιουλίου, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr [5]. Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου, τόσο σε ηπειρωτικές όσο και σε νησιωτικές περιοχές, ωστόσο η μικρή ενίσχυση του μελτεμιού το Σάββατο 08/07 θα συμβάλει στη πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών κατά 1 έως 2°C.

Την Παρασκευή 07/07 αναμένονται θερμοκρασιακές συνθήκες Κατηγορίας 2 για τις πόλεις των Αθηνών και της Λάρισας. Προβλέπονται λοιπόν κίνδυνοι για την υγεία λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις και μέτρα. Στις εικόνες 1 και 2 παρουσιάζονται οι χάρτες  για την Πέμπτη 06/07 και την Παρασκευή 07/07.

 

Ξεπέρασε τους 36°C η μέγιστη θερμοκρασία την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Ξεπέρασε τους 36°C η θερμοκρασία το μεσημέρι της Τρίτης 04/07, σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Πιο συγκεκριμένα στις 16:50 το θερμόμετρο στα Γιαννιτσά έφτασε τους 36.2°C. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες την Τρίτη 04/07.

Στην πόλη της Καρδίτσας, ο υδράργυρος έφθασε τους 35,6 βαθμούς Κελσίου.