- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Αναφορά της Άννας Βαγενά: Απαράδεκτος ο αποκλεισμός των ΕΣΑμεΑ από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη,κατατέθηκε στις 28/03/23 στη Βουλή από τη Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά,με θέμα:«Απαράδεκτος ο αποκλεισμός της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες και των Οικογενειών τους» (ΕΣΑμεΑ) από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ».

Στην Αναφορά της η Βουλευτής αναφέρει τα εξής:

«Η Ε.Σ.Α.με.Α καταδικάζει κατηγορηματικά την απόφαση του Υπουργού Υγείας να εξαιρέσει από τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, μετά τη δημοσίευση του νόμου 4931/2022 (ΦΕΚ 94 Α-2022), εναντίον του οποίου η Ε.Σ.Α.με.Α και οι οργανώσεις-μέλη της είχαν σφόδρα αντιταχθεί.

Πρόκειται για μία απαράδεκτη, αν όχι αντιδημοκρατική, αλλαγή στη σύνθεση του νέου Δ.Σ., καταρχάς επειδή η Ε.Σ.Α.με.Α, ως η αντιπροσωπευτική τριτοβάθμια οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, με μέλη της περισσότερες από εξακόσιες (600) οργανώσεις α’ και β’ βαθμού σε ολόκληρη τη χώρα, μετέχει με αιρετό εκπρόσωπό της στα Διοικητικά Συμβούλια των μεγάλων Οργανισμών, όπως ο e-ΕΦΚΑ, ο ΟΠΕΚΑ κ.λ.π, δεδομένου ότι η συμμετοχή των αντιπροσωπευτικών Οργανώσεων εξυπηρετεί βασικές αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας φορέων που ανήκουν στο Κράτος, αλλά και επειδή η Ε.Σ.Α.με.Α από την ίδρυση του Οργανισμού εργάστηκε σκληρά και το ίδιο σκληρά εξακολουθεί να εργάζεται μέχρι σήμερα.

Επιπροσθέτως, η μη συμμετοχή της Ε.Σ.Α.με.Α. στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις τελικές παρατηρήσεις που έκανε στην έκθεσή της για την Ελλάδα η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες».

Τέλος, η κ. Α. Βαγενά ζήτησε από τον υπουργό να εξετάσει τα αιτήματα που εμπεριέχονται στην Αναφορά και να την ενημερώσει άμεσα για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.