- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Δημοτικού Σχολείου Φαλάνης

Απίστευτα παιδιά-μαθητές, τα επονομαζόμενα και “F-alania”, του  Δημοτικού Σχολείου Φαλάνης, δημιούργησαν και μας παρουσίασαν μία εξαιρετική ρομποτική εφαρμογή με θέμα       ΄΄Ανταποδοτική Ανακύκλωση σε μια Έξυπνη πόλη΄΄.

Πρόκειται για μια έξυπνη εφαρμογή όσον αφορά την συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων με στόχο την διαλογή στην πηγή, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές δημοτικού “Η πόλη που ονειρεύομαι – Smart  City”.

 Η καινοτόμος ιδέα-έργο των μαθητών στηρίζεται σε έξυπνους κάδους διαχωρισμού των αποβλήτων με αυτοματισμούς και αισθητήρες, ένα «έξυπνο» ηλεκτρικό απορριμματοφόρο που κάνει την  αποκομιδή και ολοκληρώνεται με την ανταπόδοση των πόντων με αυτόματη εκτύπωση τους!

 Η πρώτη τους επιτυχία είναι ήδη γεγονός, με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στους περιφερειακούς προκριματικούς αγώνες Θεσσαλίας  εκπαιδευτικής ρομποτικής που έγιναν στα Τρίκαλα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων που συνάντησε τους μαθητές, τόνισε: «Το σημαντικό είναι ότι η ρομποτική εφαρμογή που δημιούργησαν τα παιδιά με στόχο την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην ανακύκλωση μέσω της ανταποδοτικότητας, εφαρμόζει  την πολιτική της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων για την διαχείριση των αποβλήτων που είναι :

Γωνιές Ανακύκλωσης για την διαλογή στην πηγή τριών διακριτών ροών αποβλήτων συσκευασίας (πλαστικών, γυαλιού και αλουμινίου) με κίνητρα για τους συμμετέχοντες μέσω ενός συστήματος χορήγησης “Πόντων Ανακύκλωσης” οι οποίοι θα εξαργυρώνονται με διάφορες υπηρεσίες ή προνόμια.

Δράση Διαχείρισης της Χωριστής Συλλογής Αστικών Αποβλήτων στο Δήμο Λαρισαίων «ΠΛΗΡΩΝΩ ΟΣΟ ΠΕΤΑΩ – ΠΟΠ» με την  οποία, θα εφαρμόζει με δικαιότερο τρόπο την χρέωση των  τελών σύμφωνα με την συμπεριφορά των δημοτών στον τομέα των απορριμμάτων που απορρίπτουν, δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα σε όσους συμμετέχουν ενεργά στην διαλογή στην πηγή με ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών σε χωριστές ροές έτσι ώστε μόνο ένα μικρό ποσοστό των απορριμμάτων να καταλήγει προς ταφή και την χρέωση χαμηλότερων δημοτικών τελών».

 

«Τα παιδιά μας δείχνουν τον δρόμο, στην προσπάθεια για την διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε ο αντιδήμαρχος ενώ συνεχάρη τους ίδιους τους μαθητές της ομάδας ρομποτικής (F-alania), αλλά και την εκπαιδευτικό πληροφορικής του σχολείου Ξανθή Κόκκινου που δημιούργησαν αυτό το απίστευτο έξυπνο σύστημα καθώς και όλο το σχολείο.

 

Ο κ. Νταής ευχήθηκε καλή επιτυχία στον πανελλήνιο διαγωνισμό και δεσμεύτηκε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί το ‘’ Έξυπνο σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ‘’ μαζί με την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους πολίτες.

 

«Είμαστε υπερήφανοι γι΄ αυτή την νέα γενιά» κατέληξε ο κ. Νταής.