- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κέλλας: Ζήτημα επιβίωσης η ενίσχυση παραγωγών αχλαδιού – σταφυλιού στον Τύρναβο

«Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής από μια σειρά εξωγενών παραγόντων, μαζί με τη συρρίκνωση των διαθέσιμων αγορών, την κλιματική αλλαγή, αλλά και το “χτύπημα” του εγκέλαδου το 2021, δημιούργησαν ένα ζοφερό περιβάλλον για τους αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, με αποτέλεσμα την δραματική μείωση του εισοδήματός τους. Δεν είναι απλώς επιτακτική ανάγκη, αλλά ζήτημα επιβίωσης, η στήριξή τους από την κυβέρνηση με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου».

Αυτά τόνισε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, σε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον Υπουργό Γιώργο Γεωργαντά. H σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα, του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Σακούτσιου και προέδρων όλων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της επαρχίας, όπως ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, ο Αγροτικός Σύλλογος Αμπελοκαλλιεργητών Δαμασίου, ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Πλατανουλίων “ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ”, Δαμασίου, Πλατανουλίων, Δένδρων “ΑΡΓΙΣΣΑ”, Αργυροπουλίου, Δένδρων “ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ”, Δελερίων και Αμπελώνα.

«Οι τιμές πώλησης των αχλαδιών κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το κόστος παραγωγής να είναι το υψηλότερο από κάθε άλλο φρούτο της περιοχής, ενώ και τα οινοποιήσιμα σταφύλια “ξέμειναν” στα κούτσουρα των αμπελιών», σημείωσε ο Λαρισαίος πολιτικός στην επιχειρηματολογία του, σε έντονο ύφος, για την αναγκαιότητα ενίσχυσης των παραγωγών, προσθέτοντας:

«Το αχλάδι και το σταφύλι διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην τοπική οικονομία και αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της επαρχίας Τυρνάβου. Γι΄ αυτό και η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει άμεσα και δραστικά το εισόδημα των παραγωγών, διασφαλίζοντας την επιβίωσή τους. Ιδιαίτερα στο σεισμόπληκτο Δαμάσι, όπου ακόμη κάποιοι κάτοικοι διαμένουν σε κοντέινερ και δεν έχουν χρήματα για να “ξαναφτιάξουν” τα σπίτια και τη ζωή τους, η αμπελοκαλλιέργεια τους προσφέρει το μοναδικό εισόδημα και τους κρατά ενεργούς στην παραγωγική διαδικασία.

Και σε αυτή την περίπτωση, ο φίλος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και η κυβέρνηση της ΝΔ θα αποδείξουν, ότι στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα και παραμένουν στο πλευρό των ανθρώπων του μόχθου και της παραγωγής».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις του Δημάρχου Γιάννη Κόκκουρα, του Αντιδημάρχου Γιώργου Σακούτσιου και των συνεταιριστών της περιοχής, που περιέγραψαν, με τη σειρά τους, με μελανά χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση στην επαρχία Τυρνάβου και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για τα δυο εμβληματικά προϊόντα της περιοχής.