- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

“Τα κορίτσια της ΕΠΟΝ” στο ΜΕΑΛ

Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, τιμώντας την επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυση της ηρωικής ΕΠΟΝ και στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο “Τα κορίτσια της ΕΠΟΝ”.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στις 18:00 με κεντρική ομιλήτρια την ιστορικό κ. Λη Σαράφη.

Η ιστορικός Λη Σαράφη, κόρη του γνωστού εμπόρου των Τρικάλων και ανιψιά του στρατηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη, προέρχεται από μια οικογένεια με ενεργή συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση.

Η Λη Σαράφη θα αναφερθεί, σε ΕΠΟΝίτισσες λιγότερο ή περισσότερο γνωστές, δίνοντας το στίγμα των νέων γυναικών εκείνης της περιόδου που πάλεψαν στις γραμμές της αντίστασης ενάντια στην κατοχή και τον φασισμό.

Η ενεργός και μαζική συμμετοχή των γυναικών τόνωσε το γενικότερο αίσθημα αντίστασης και συνέχισης του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Είναι οι γυναίκες εκείνες που με ηρωισμό και αυταπάρνηση παίρνουν το δρόμο της φυλακής, της εξορίας κάποτε και του εκτελεστικού αποσπάσματος.

Χιλιάδες ήταν οι Επονίτισσες, που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν,έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ηρωική τους στάση κατέληξε σε μαρτυρική θυσία και τις ανέδειξε σύμβολα του αντιναζιστικού αγώνα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με μαρτυρία της Ιλιάδας Χαλκιά μέλος της ΕΠΟΝ στα χρόνια της Κατοχής.

Η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας –Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα κ. Άννυ Ψάρρα με παρέμβασή της θα αναφερθεί στη γυναίκα της αντίστασης, της τέχνης και στην πολύμορφη προσφορά της από το χτες στο σήμερα.

Την εκδήλωση συντονίζει η κ. Αποστολία Καρρά φιλόλογος και γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας.

Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του συλλόγου κ.Κατερίνα Εμμανουήλ.