- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μ. Χαρακόπουλος: Αναντικατάστατος ο ρόλος του δασκάλου!

«Αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε την κοινωνία προς το καλύτερο, ας κοιτάξουμε πρώτα προς τις δασκάλες και τους δασκάλους μας. Να τους βοηθήσουμε να επιτελούν το σπουδαίο έργο τους με τον καλύτερο τρόπο. Τους το οφείλουμε». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του με αφορμή την Ημερίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας με θέμα «Ο δάσκαλος: χθες, σήμερα, αύριο», στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στο μήνυμά του προς τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, αφού εκφράζει τη λύπη του, καθώς λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην Ημερίδα, υπογραμμίζει ότι «ο ρόλος του δασκάλου υπήρξε ανέκαθεν κομβικός για τον τύπο του ανθρώπου που επικρατούσε σε κάθε ιστορική εποχή. Για τον λόγο αυτό και παλαιότερα, ιδίως, ο δάσκαλος ήταν, μαζί με τον ιερέα, το πιο αξιοσέβαστο πρόσωπο σε ένα χωριό. Οι άνθρωποι περίμεναν από τον διδάσκαλο να μάθει στα παιδιά τους γράμματα, να τους μορφώσει αλλά και να τους διαμορφώσει, να τους διδάξει δηλαδή ήθος, να γίνουν άνθρωποι χρήσιμοι και καλοί για την κοινωνία.

Μπορεί, ασφαλώς, να έχουν αλλάξει πολλά τις τελευταίες δεκαετίες και ο κλασσικός δάσκαλος να αποτελεί ένα νοσταλγικό παρελθόν, ο ρόλος όμως και του σύγχρονου δασκάλου δεν είναι καθόλου υποδεέστερος. Αντιθέτως, είναι αυτός ή αυτή που παίρνει από το χέρι το παιδί, παραλαμβάνοντάς το από την οικογένειά του, για να το εισάγει στον υπέροχο κόσμο της μάθησης, αλλά, όπως πάντα, να του εμφυσήσει υψηλές αρχές και αξίες. Για τον λόγο αυτό και η εργασία της δασκάλας και του δάσκαλου δεν πρόκειται ποτέ να αντικατασταθεί από ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή ό,τι άλλο επινοήσει η επιστήμη. Όλα αυτά είναι πολύτιμα εργαλεία σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και χρειάζονται. Όμως, ποτέ δεν θα μπορέσουν να δώσουν την αγάπη που δίνει ο δάσκαλος, και τα ορθά πρότυπα που θα συνοδεύουν τον άνθρωπο σε όλη την κατοπινή του ζωή».