Τα αιτήματα των αγροτών Αγιάς φέρνει στη Βουλή με Αναφορά της η Άννα Βαγενά


Tags |

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε σήμερα,24/01/23, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας κ. Άννα Βαγενά, την οποία συνυπογράφει ο Τομεάρχης ΑΑΤ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Σταύρος Αραχωβίτης, διαβιβάζοντας το από 22/01/2023 ψήφισμα αγροτών του Δήμου Αγιάς Λάρισας.

Η Βουλευτής στην αναφορά της επισημαίνει:

Οι αγρότες που συμμετείχαν με τα γεωργικά τους μηχανήματα στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Αγιάς μαζί με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας στην κεντρική πλατεία της Αγιάς στις 22 Ιανουαρίου του 2023 αποφάσισαν ομόφωνα τα εξής:

– Εκφράζουν την έντονη αγανάκτησή τους για την υπαναχώρηση του ΥΠΑΑΤ σε ότι αφορά τη διαφορετική στρεμματική αποζημίωση και αποκλεισμό ποικιλιών μήλων στα πλαίσια της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος. Δηλώνουν ότι πρόκειται για προσπάθεια που έχει στόχο την ενότητα του αγώνα τους. Ζητούν το ποσό των 300 ευρώ να αφορά όλα τα στρέμματα και όλες τις ποικιλίες και η πληρωμή να γίνει έως 10 Φεβρουαρίου, όπως έχει δεσμευτεί με εξαγγελία ο Υπουργός στις 2 Γενάρη, σαν ελάχιστη ανάσα στη ζημία τους.

– Ζητούν να σταματήσει τώρα η «Ελληνοποίηση» των εισαγόμενων μήλων.

– Ζητούν να παραμείνει η συνδεδεμένη ενίσχυση των μήλων.

– Για το κάστανο δηλώνουν ότι, η τιμή των 150 ευρώ ανά στρέμμα είναι απαράδεκτη, αφού η απώλεια εισοδήματος είναι πάνω από 80 %.

– Ζητούν να ενταχθούν τα κεράσια και τα αμύγδαλα στα προϊόντα που θα στηριχθούν, λόγω των εξευτελιστικών τιμών πώλησης.

– Ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, ρεύμα στα 0,07 λεπτά.

– Και διεκδικούν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, για να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών», μια διαδικασία με την οποία οι μεγαλέμποροι θησαυρίζουν, οι αγρότες δεν πληρώνονται για τον μόχθο τους και οι καταναλωτές τα αγοράζουν πανάκριβα.

Οι αγρότες τονίζουν επίσης ότι, η επαρχία Αγιάς μαραζώνει και πολλοί συνάδελφοί τους δεν θα καλλιεργήσουν φέτος, εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών που εισπράξανε.

Η κ. Βαγενά ζητά από τονΥπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμωννα εξετάσει άμεσατααιτήματατων αγροτώνΑγιάςκαι να την ενημερώσειγια τις σχετικές ενέργειες, στις οποίες προτίθεται να προβεί.