- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Να αρθεί άμεσα ο αποκλεισμός των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ

«Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον επί πάνω από ένα μήνα απαράδεκτο αποκλεισμό του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με κίβδηλα προσχήματα, από οργανώσεις και τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν, που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ζωή 120.000 Αρμενίων που παραμένουν στις πατρογονικές τους εστίες. Καλούμε την διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα στην λύση αυτής της ιδιότυπης πολιορκίας του αρμενικού πληθυσμού, που σκοπεύει στην εξόντωση ή στην εκτόπισή του». Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν. Σημειώνεται ότι, για πάνω από ένα μήνα, ο μοναδικός δρόμος που συνδέει τον αρμενικό αυτό θύλακα με την Αρμενία, ο διάδρομος του Λατσίν, έχει αποκλειστεί από δήθεν οικολόγους του Αζερμπαϊτζάν, που συνεπικουρούνται από τον αζερικό στρατό.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «η απάθεια ή η καθυστέρηση αντίδρασης σε τέτοιου είδους πρακτικές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε επανάληψη και διάδοση ανάλογων πρακτικών, που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρωπιστικά ιδεώδη. Ως ΔΣΟ δηλώνουμε την απερίφραστη συμπαράστασή μας στον αρμενικό πληθυσμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ, και αξιώνουμε την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την άρση της πολιορκίας του πολύπαθου λαού».

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ σημειώνει ότι «στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είμαστε ενώπιον μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης, που αφορά άνω των 120.000 Αρμενίων, συμπεριλαμβανομένων 30.000 παιδιών, 20.000 ηλικιωμένων και 9.000 ατόμων με αναπηρία. Η ζωή των αποκλεισμένων βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς στερούνται τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, καθώς και θέρμανσης, μετά τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου. Απέναντι σε αυτό το έγκλημα που συντελείται κανείς πολιτισμένος άνθρωπος δεν δικαιούται να παραμείνει σιωπηλός. Οφείλουμε όλοι να υψώσουμε την φωνή μας, ώστε οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν να άρουν τον αποκλεισμό».