- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Ελληνική Λύση: Πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο Λάρισας, συνέργεια του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και του CERN

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί, To 2018, o τότε Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, για να προχωρήσει τη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είχε υποσχεθεί να δημιουργήσει στη Λάρισα το «Πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο» σε οικόπεδο 50 στρεμμάτων, παραχωρηθέν για τον σκοπό αυτό από τον Δήμο Λαρισαίων στην περιοχή Μεζούρλο, δίπλα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π.Θ.) και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Π.Θ. Παρόλο που είχαν ετοιμαστεί ακόμη και οι μακέτες του εν λόγω «Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου», προϊόν συνέργειας και αριστείας με τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας» CERN, εντούτοις το όλο σχέδιο δεν προχώρησε. Η επόμενη κυβέρνηση που ανέλαβε στα μέσα του 2019 δεν ασχολήθηκε και αυτή, αλλά αμέλησε επιδεικνύοντας την πλήρη αδιαφορία της, για τον σκοπό της παραχωρηθείσας έκτασης από τον Δήμο Λαρισαίων, άμεσα σχετιζόμενο όχι μόνο με την ερευνητική αριστεία αλλά και με το υψηλότερο έννομο αγαθό της κοινωνίας μας, την ανθρώπινη υγεία. Αποτέλεσμα της ως άνω απαράδεκτης κατάστασης ήταν να επιστραφεί η έκταση των 50 στρεμμάτων στον Δήμο Λαρισαίων και να μείνει στα χαρτιά το όλο θέμα, με τον πληθυσμό της Κεντρικής Ελλάδας να μένει ιατρικά έκθετος σε παθολογίες που οδηγούν σε ανθρώπινες απώλειες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να επαναφέρετε την πορεία υλοποίησης του εν λόγω «Προτύπου Ογκολογικού Κέντρου» στην Κεντρική Ελλάδα;
  2. Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τις συνέργειες της επιστημονικής κοινότητας της χώρας με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, όπως εν προκειμένω ο CERN;
  3. Πώς σκέφτεστε την ανάπτυξη του συγκεκριμένου Κέντρου υπό την εποπτεία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας;

 

Απάντηση του Υπουργού Υγείας

Απαντώντας στην με αρ. 1027/23-11-2022 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο, με θέμα «Πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο Λάρισας, συνέργεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire (CERN)», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η δημιουργία πρότυπου ογκολογικού κέντρου στη Λάρισα ήταν ένα project της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το οποίο αφενός επίσημα η 5η Υ.Πε. δεν είχε ενημερωθεί και αφετέρου κατά πληροφορίες τίθετο συνέχεια εδώ και κάποια χρόνια από την Περιφέρεια. Το θέμα αυτό τέθηκε εκ νέου στο πλαίσιο του 2ο Ευρωπαϊκού Forum Ανάπτυξης που έλαβε χώρα στη Λάρισα στα τέλη του Ιανουαρίου του 2020.

Είναι σε εξέλιξη στην Κεντρική Ελλάδα το έργο της δημιουργίας πρότυπης ογκολογικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Το έργο είναι ένα από τα επτά (07) πρώτα έργα του Υπουργείου Υγείας που εντάχθηκαν στο ταμείο ανάκαμψης ήδη από τις 24.08.2021 και για την υλοποίησή του χρειάστηκε πρώτα να εγκριθούν όροι δόμησης για την ανέγερση νέου κτηρίου στο Γ.Ν. Λαμίας (ΦΕΚ 187/Α΄/30.09.2022).

Το έργο περιλαμβάνει:

συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης € 11.000.000,00 με το Φ.Π.Α.

Για την υλοποίηση του έργου, έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί οι κάτωθι ενέργειες:

  1. Υλοποίηση και κατάθεση της απαιτούμενης προμελέτης για την κατασκευή του κτηρίου.

 

  1. Κατάθεση της αναγκαιότητας – σκοπιμότητας καθώς και το προϋπολογιστικό κόστος εξοπλισμού.
  2. Τροποποίηση του Οργανισμού του Γ.Ν. Λαμίας σύμφωνα με τις ανάγκες της υπό δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής.

Με την τροποποίηση του οργανισμού του Γ.Ν. Λαμίας (ΦΕΚ 5800/Β΄/10.12. 2021):

Είχε προηγηθεί η με αρ. Γ2α/25513/27.09.2021 απόφαση των υπηρεσιακών γραμματέων των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών περί ανακατανομής των κενών οργανικών θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ στο Γ.Ν. Λαμίας (ΦΕΚ 4487/Β΄/29.9.2021), δυνάμει της οποίας συστάθηκαν τρεις (03) οργανικές θέσεις κλάδου ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ και συγκεκριμένα:

Για την ειδική μονάδα ακτινοθεραπείας προβλέπονται 15 κλίνες.

Σήμερα, ο πλήρης φάκελος βρίσκεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου να γίνουν στο άμεσο χρονικό διάστημα οι διαδικασίες που θα αναδείξουν τον ανάδοχο που θα πραγματοποιήσει τη μελέτη – κατασκευή του περιγραφόμενου έργου.