Ρένα Καραλαριώτου από την Αγιά Λάρισας: Αναγκαία η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος


Tags |

«Το 2023 είναι χρονιά ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα, καθώς μπαίνουν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα, αλλά και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Με στοχευμένες κινήσεις, η κυβέρνηση οφείλει να εντοπίζει τις αδυναμίες, να αφουγκράζεται τις ανησυχίες και να ανταποκρίνεταιστα δίκαια αιτήματα των αγροτών της χώρας. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, την προσπάθεια να βρεθούν οι ικανές και αναγκαίες λύσεις, που ενισχύουν το εισοδημα των αγροτών, την ευημερία και την προκοπή για τον τόπο μας», σημείωσε η γενική γραμματέας της ΠΕΔ Θεσσαλίας, κ.Ρένα Καραλαριώτου, από την Αγιά.

Με αφορμή την επίσκεψή της στην περιοχή, με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για τον πολιούχο της Αγιάς, Άγιο Αντώνιο, η κ.Καραλαριώτου παρακολούθησε τη θεία λειτουργία και τις λατρευτικές εκδηλώσεις, ενώ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με κατοίκους και παραγωγούς της περιοχής, καθώς και να «χαρτογραφήσει» τις ανάγκες της νέας χρονιάς.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των μηλοπαραγωγών, τονίζοντας πως τα περίφημα μήλα Αγιάς έχουν κατακτήσει τις διεθνείς αγορές, ενισχύουν σημαντικά την τοπική, αλλά και την εθνική οικονομία, συμβάλλοντας καθοριστικά στο Εθνικό ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι η κ.Καραλαριώτου είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με παραγωγούς μήλων της περιοχής, αλλά και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος», Γιώργο Ζέικο, πριν από μερικούς μήνες, όταν είχε διαφανεί το πρόβλημα με την εισαγόμενη ενεργειακή κρίση, την έλλειψη εργατικών χεριών, αλλά και με τις εξαγωγές προς την Αίγυπτο.

«Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια, γι’ αυτό και μπορώ να κατανοήσω την αγωνία,  αλλά και την αβεβαιότητα για το μέλλον, για τις καλλιέργειες, για την επόμενη σοδειά, για τις υποχρεώσεις της χρονιάς που ανοίγεται μπροστά μας. Πράγματι, η χρονιά που πέρασε, ήταν μια χρονιά δοκιμασίας για τον αγροτικό κόσμο όλης της χώρας. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, αλλά και του κόστους πρώτων υλών,συνεπεία της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης. Ειδικά στην περιοχή της Αγιάς, σημαντικές καλλιέργειες, όπως μήλα, κεράσια, κάστανα, αντιμετώπισαν διπλή απώλεια, τόσο από τις ζημιές που υπέστησαν, όσο και από τις χαμηλές τιμές που πωλήθηκαν τα προϊόντα. Η κυβέρνηση επέδειξε αρκετά γρήγορα αντανακλαστικά και ανταποκρίθηκε στο αίτημα των μηλοπαραγωγών της περιοχής, για ενίσχυση του εισοδήματός τους. Χρειάζεται, ωστόσο, να γίνουν πολλά περισσότερα για τη στήριξη και των άλλων καλλιεργειών, ώστε οι αγροτικές οικογένειες να μπορέσουν να μείνουν στα χωράφια και τον τόπο μας», τονίζει η κ.Καραλαριώτου.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης του αγροτικού εισοδήματος. Απαιτείται ένα νέο Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα, με δραστική μείωση του κόστους παραγωγής, αυτάρκεια σε νερό και ενέργεια. Είναι καθοριστικής σημασίας η περαιτέρωενίσχυση των συνεταιρισμών και των συλλογικών σχημάτων, με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και τη στήριξη της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων.Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί επένδυση στην οικονομία μας. Οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας», κατέληξε ηΛαρισαία πολιτικός.