- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Ε. Λιακούλη: Κραυγαλέο τέχνασμα, το νομοσχέδιο της ΝΔ για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Δριμεία κριτική εναντίον της Κυβέρνησης, άσκησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών περί δήθεν …«πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων στον Δημόσιο Τομέα».

Η Λαρισαία Βουλευτής επέμεινε εκ νέου – όπως άλλωστε είχε αναδείξει με έμφαση ήδη από το Δεκέμβριο στη Βουλή – στην ανάγκη συμμόρφωσης στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις της Ν.Δ., που ανέτρεψαν το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ. «Οι Δήμοι παραμένουν “στον αέρα”, θεσμικά εγκλωβισμένοι, σαράντα ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης. Η αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία, αγνοείται και ακόμα δεν έχει κατατεθεί. Η ολέθρια καθυστέρησή σας, κρατά “όμηρους” τους Δήμους. Επιμένετε να “παίζετε εν ου παικτοίς” και δυστυχώς τα απόνερα των θεσμικών παιγνίων σας, έχουν ασφυκτικές συνέπειες στην τοπική δημοκρατία», υπογράμμισε.

Περαιτέρω, όσον αφορά το ζήτημα της αποσαφήνισης και αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, η Ε. Λιακούλη υπενθύμισε την προ ετών δημόσια δέσμευση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, όταν είχε εξαγγείλει πως ο αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων περιλαμβανόταν στις «βραχυπρόθεσμες ενέργειες», οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν «εύκολα» και «άμεσα, μέσα στους πρώτους έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων» της Κυβέρνησης της Ν.Δ. Επιπλέον, ανέσυρε σχετικά και τη δημόσια δέσμευση του Υπουργού Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβριο του 2019, πως η «δεύτερη φάση ανάπτυξης του Επιτελικού Κράτους», «με μεγάλη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και στους Δήμους», θα ολοκληρωνόταν «μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες», ήτοι μέχρι το καλοκαίρι του 2020.

«Με ολοστρόγγυλο μηδέν στην Αποκέντρωση, έρχεστε με αυτό το Νομοσχέδιο, στο τέλος της θητείας σας, και εξαγγέλλετε πάλι από την αρχή ένα τεράστιο και δαιδαλώδες “ΘΑ” για τις αρμοδιότητες. Υποτιμάτε τη νοημοσύνη των Βουλευτών και των πολιτών. Το Νομοσχέδιο δεν αποτελεί παρά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, με ρυθμίσεις κενές περιεχομένου, εύηχες διαφημιστικές ατάκες για τα εκλογικά σας φυλλάδια. Η απόλυτη αναντιστοιχία έργων και λόγων, είναι ζήτημα βαθιά θεσμικό, προσβάλλει συνολικά το πολιτικό σύστημα και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς», τόνισε η Ε. Λιακούλη.

Τέλος, όσον αφορά τις διατάξεις περί …«διαχείρισης κινδύνων», όπως η διαφθορά, στο Δημόσιο Τομέα, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, υπογράμμισε: «Μόνον ως ειρωνεία και κακόγουστο γαλάζιο χιούμορ, μπορώ να εκλάβω το γεγονός ότι ειδικά η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ειδικά τώρα, με όσα κατακλύζουν την επικαιρότητα για Βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., θυμήθηκε προεκλογικά να καταθέσει διατάξεις περί δήθεν αντιμετώπισης κινδύνων διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση. Με τις ιλιγγιώδεις απευθείας αναθέσεις, με την αναβίωση της πιο παρωχημένης ρουσφετολογικής πελατοκρατίας, με την αντισυνταγματική διασπάθιση δημοσίων πόρων από τους Βουλευτές σας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Δημόσιο -και δη για το δημόσιο χρήμα– είστε εσείς!».