Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές στο συλλαλητήριο των αγροτών του Δήμου Αγιάς


Tags |

Ο επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές, παραβρέθηκε στο μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών του Δήμου Αγιάς (3/1/23), εκφράζοντας την στήριξη στα δίκαια αιτήματά τους, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την καταστροφική για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για καταβολή αποζημίωσης 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα μόνο όμως στη μηλοκαλλιέργεια, ήρθε ως αποτέλεσμα των συνεχών μαζικών κινητοποιήσεων των αγροτών της περιοχής, χωρίς όμως αυτό να λύνει τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί σε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε, που εκτόξευσε σε μεγάλα ύψη το κόστος παραγωγής (καύσιμα, ρεύμα, λιπάσματα, φάρμακα, κ.α), μείωσε δραστικά το εισόδημα τους, αφού με την άρνηση της να θεσπίσει κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού, τους αφήνει έρμαιο στους βιομήχανους και μεγαλέμπορους, που τους αναγκάζουν να πωλούν τα προϊόντα με ανοιχτές και πολύ χαμηλές τιμές, ενώ οι λαϊκές οικογένειες τα αγοράζουν πανάκριβα.

Αυτά τα προβλήματα δεν είναι ούτε πρόσκαιρα, ούτε εισαγόμενα, αλλά τα αποτελέσματα των πολύχρονων αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), της ΚΑΠ της Ε.Ε, της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς» που είναι η για τους λίγους (μεγαλέμπορους, βιομήχανους, τραπεζίτες, ενεργειακούς ομίλους, και κάθε λογής μεγαλοεπιχειρηματίες), που θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενοι την δουλειά και τα προϊόντα που παράγουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και οι εργάτες.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας του ΚΚΕ, που εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιο της «Λαικής Συσπείρωσης», στηρίζουν το μαζικό συλλαλητήριο και τα δίκαια αιτήματα των αγροτοπαραγωγών μήλων, κάστανων, κερασιών, καρυδιών, αμυγδάλων, ροδάκινων, αχλαδιών και άλλων προϊόντων του Δήμου Αγιάς, αλλά και των Δήμων Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ελασσόνας Τεμπών και άλλων περιοχών της Θεσσαλίας. όπως:

  • Η οικονομική στήριξη που ανακοινώθηκε απο την κυβέρνηση στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς, να δοθεί και στους μηλοπαραγωγούς όλων των περιοχών, όπως και σε όλους τους παραγωγούς όλων των άλλων προϊόντων (κάστανα, κεράσια, καρύδια, αμύγδαλα, ροδάκινα, αχλάδια, κλπ), που να καλύψει όλη την απώλεια εισοδήματος που είχαν.
  • Να ισχύσει ως το 2027 όπως είχε δεσμευτεί πέρσι η Κυβέρνηση η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε Μήλα, Κάστανα, Αμύγδαλα, Καρύδια, Ροδάκινα, Φιστίκια.
  • Να πάρει πρωτοβουλίες και μέσα από διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και άλλες χώρες που εξάγεται η ποικιλία Gala, για την απορρόφηση των μήλων.
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή ενέργεια για τα χωράφια, τους σταύλους και τα σπίτια. Επιδότηση των μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.