- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Τάσος Τσιαπλές: Κανένα σπίτι και κανένα δημόσιο νοσηλευτικό ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, δίχως θέρμανση και ρεύμα

Καθώς ο χειμώνας δείχνει τα δόντια του, πολλά νοικοκυριά ανέργων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και στη Θεσσαλία, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την θέρμανση και την ηλεκτροδότηση, λόγω της μεγάλης ακρίβειας και του χαμηλού εισοδήματος τους.

Η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες μορφές ενέργειας που χρησιμοποιούνται για την θέρμανση αλλά και για άλλες ανάγκες, οδηγούν στην αδυναμία πληρωμής τους από πολλές εργατικές-λαϊκές οικογένειες, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωπες με το κρύο και έλλειψη ρεύματος για τις ανάγκες του σπιτιού.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ είναι υπεύθυνη για αυτή την τραγική κατάσταση, που βιώνουν πολλές οικογένειες ανέργων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Η επιδοματική ελεημοσύνη με ευτελή ποσά, δεν λύνει το μεγάλο αυτό πρόβλημα, αφού πρώτον για να τα πάρεις, πρέπει να έχεις να πληρώσεις για αγορά πετρελαίου, φυσικού αερίου, ρεύματος και δεύτερον τα ευτελή αυτά ποσά των γνωστών pass, προέχοντα από την φοροληστεία του λαού και όχι από τα τεράστια κέρδη των ενεργειακών ομίλων, τα οποία πρακτικά επιδοτούνται.

Και επιπλέον η κυβέρνηση υποχρεώνει επί ποινή, την δραστική περικοπή των ωρών θέρμανσης και κατανάλωσης ενέργειας στα δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, Κ.Υ προνοιακά ιδρύματα, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες), καταδικάζοντας ασθενείς, μαθητές, εργαζόμενους στο κρύο.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι κανένα σπίτι και κανένα δημόσιο νοσηλευτικό ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, δεν θα είναι χωρίς θέρμανση και ρεύμα.

Να μειωθούν δραστικά τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Να καταργηθούν οι χρεώσεις για ΑΠΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο ηλεκτρικό ρεύμα

Να καταργηθεί ο ΕΦΚ, στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και γενικότερα οι φόροι στα καύσιμα.

Να ενισχυθούν με έκτακτη κρατική επιχορήγηση τα δημόσια νοσηλευτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ενεργειακές δαπάνες.

Να καταργηθεί το σημερινό αφορολόγητο καθεστώτος στα καύσιμα για τους εφοπλιστές και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες που το απολαμβάνουν.

Να αυξηθεί η φορολογία στα κέρδη των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαιοειδών. Άμεση πάταξη του λαθρεμπορίου με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, επικεντρώνοντας στα διυλιστήρια, στη χονδρική εμπορία, στα εφοπλιστικά καύσιμα και στις εξαγωγές.

Κατώτερο μισθό 825 € με υπογραφή ΕΓΣΣΕ, ουσιαστικές αυξήσεις με ΣΣΕ στους μισθούς και στις συντάξεις. Επίδομα σε όλους τους ανέργους 80% του κατώτερου μισθού.

 

Δήλωση του Τάσου Τσιαπλέ, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας