Κέλλας: Η έμφυλη βία, η πιο επαίσχυντη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Tags |

«Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ενώ αποτελεί ιδανική ευκαιρία έντονου προβληματισμού και δράσης για όλους μας.

Παρά την οργανωμένη και δυναμική αντίδραση της πολιτείας στην αντιμετώπιση του φαινομένου, σαν κοινωνία και ενεργοί πολίτες, οφείλουμε να αναλάβουμε δράση για να ξεριζώσουμε οριστικά τις αιτίες της έμφυλης βίας».

Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Τυρνάβου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης Βίας κατά των Γυναικών, προσθέτοντας:

«Είναι χρέος μας, να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας, που παραμένει καθηλωμένη σε έμφυλα στερεότυπα και αρρωστημένες νοοτροπίες.

Και την αλλαγή, αυτή, αν θέλουμε πραγματικά να πετύχει, οφείλουμε να την ξεκινήσουμε, μέσα από το ίδιο μας το σπίτι.

Να αναθρέψουμε τα αγόρια μας, με τη νοοτροπία να σέβονται και να φροντίζουν τα κορίτσια.

Να αναθρέψουμε τα κορίτσια μας, να επιδεικνύουν μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας.

Να αντιληφθούν ότι άπαξ και έγινε μια φορά, είναι θέμα χρόνου να ξαναγίνει.

Να καταλάβουμε όλοι, ότι το όχι είναι όχι. Δεν έχει αστερίσκους, ούτε επιδέχεται παρερμηνειών».

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού συνεχάρη τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ανδρέα Γιαννόπουλο, τους συντελεστές της ημερίδας, αλλά και την θεατρική ομάδα του ΓΕΛ Τυρνάβου, υπογράμμισε πως “τα αυξανόμενα κρούσματα βίας, λεκτικής και σωματικής, που καταγράφονται και στη χώρα μας, δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και αποτελούν υπενθύμιση της αποτυχίας μας, να μπει τέλος στη βία, τις γυναικοκτονίες, την κακοποίηση, την ανισότητα και τα έμφυλα στερεότυπα.

Για να συμβεί αυτό, απαιτείται πρόληψη, στήριξη και προστασία των θυμάτων.

Επιτέλους, ο κύκλος σιωπής, αρχίζει και σπάει”.

Ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, κάνοντας ειδική αναφορά στα μέτρα και τις δράσεις, που έλαβε η σημερινή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, επεσήμανε:

«Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της κυβερνητικής ευθύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προέβη σε νομοθετικές παρεμβάσεις, που στηρίζουν και ενδυναμώνουν τις γυναίκες, ώστε να μιλήσουν χωρίς φόβο, αλλά και να βρουν ασφάλεια και προστασία από το κράτος.

Η ΝΔ και προσωπικά ο πρωθυπουργός, στήριξαν από την πρώτη στιγμή το κίνημα #MeToo, που ξεκίνησε στη χώρα μας. Με οδηγό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, αντιμετωπίζεται μία σειρά από παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.

Έχουμε καταφέρει να αυξηθούν σημαντικά οι καταγγελίες κακοποίησης, τα στόματα να ανοίγουν και οι γυναίκες να εμπιστεύονται.

Εμπιστεύονται το ισχυρό πλέγμα Δομών, με την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, τη δωρεάν ψυχολογική, εργασιακή στήριξη και νομική συμβουλευτική.

Οι πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, με την αυστηροποίηση των ποινών για τους δράστες, χτίζουν ισχυρό τείχος αναχαίτισης της έμφυληςβιας.

Η καταπολέμησή της, πρέπει να ξεκινά με την παραδοχή ότι η βία δεν είναι ενέργεια επίδειξης ισχύος. Αποτελεί, αντιθέτως, πράξη απόλυτης δειλίας και ανανδρίας, απέναντι στην οποία δεν κλείνουμε τα μάτια και επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή».

Κλείνοντας το μήνυμά του, ο κ. Κέλλας, αναφέρει πως “είναι στο χέρι όλων, να φτιάξουμε μια κοινωνία ανοιχτή, χωρίς προκαταλήψεις, αδικίες και διακρίσεις. Σας καλώ όλους να χτίσουμε ένα τείχος προστασίας απέναντι στην έμφυλη βία. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε…”.