- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Επιστολή διαμαρτυρίας της Άννας Βαγενά στην Υπουργό, κ. Γκάγκα, για το ΝΣΧ-τερατογένεση για την Υγεία

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Ασημίνα Γκάγκα, έστειλε σήμερα, 25/11/2022, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, κ. Άννα Βαγενά, για το νομοσχέδιο-τερατογένεση που αλλάζει τα πάντα στον τομέα της υγείας, και το οποίο θα ψηφιστεί την προσεχή Πέμπτη, 1/12/2022 στη Βουλή.

Στην επιστολή της, η κ. Βαγενά επισημαίνει τα εξής:

«Το νομοσχέδιο με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Yπουργείου Yγείας», που πρόκειται να καταθέσετε την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη Bουλή, έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από γιατρούς και στελέχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όχι μόνο, καθώς με το επικείμενο νομοσχέδιο διακυβεύεται απολύτως ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ.

Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές από τη δημόσια διαβούλευση, το νομοσχέδιο Γκάγκα εισήλθε στη Βουλή, βάζοντας ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Το επίμαχο άρθρο 10, που εγείρει και τις περισσότερες αντιδράσεις, είναι αυτό που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του ΕΣΥ να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο, ή να παρέχουν υπηρεσίες προς τον ιδιωτικό τομέα, και παράλληλα δίνει λευκή επιταγή στους πανεπιστημιακούς καθηγητές να λειτουργούν με όρους ιδιωτικής πρωτοβουλίας:

Με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς και των υπηρεσιών παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την οποία ο χαρακτήρας του ΕΣΥ θα είναι εν μέρει δημόσιος κατά το πρωινό ωράριο, και εν μέρει ιδιωτικός, κατά το απογευματινό ωράριο, με τη διεκπεραίωση απογευματινών χειρουργείων, όπου ο γιατρός θα αμείβεται με όρους και τιμές ιδιωτικής κλινικής απευθείας από τον ασθενή, και με ελάχιστη απαιτούμενη συμμετοχή τις  τέσσερις (4) ώρες μηνιαίως.

Μάλιστα, σε συνδυασμό με το προηγούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο εισήγαγε στο δημόσιο σύστημα Υγείας τους ιδιώτες, η Κυβέρνηση επιχειρεί να εξουδετερώσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Και σε μια τέτοια περίοδο, πλήρους αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ και δραματικής υποστελέχωσης των νοσοκομείων, η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα από τα διαρθρωτικά προβλήματα της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, αλλά θα της δώσει τη χαριστική βολή, ανατρέποντας τη θεμελιώδη εργασιακή συνθήκη του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ, δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών.

Η μεγαλύτερη ανάγκη του συστήματος Υγείας της χώρας μας είναι η μόνιμη στελέχωση των μονάδων και των δομών με έμπειρο, εξειδικευμένο προσωπικό, του οποίου η αποδοτικότητα θα αυξηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό μόνο εντός ενός σταθερού εργασιακού περιβάλλοντος και με αξιοπρεπή μισθό. Στον ευαίσθητο χώρο της υγείας η μέθοδος των πρόχειρων και αμφιλεγόμενων λύσεων, με κάλυψη κενών μέσω συνεχών μετακινήσεων του προσωπικού, είναι μέθοδος πλήρους αποδιοργάνωσης του συστήματος Υγείας στο σύνολό του.

Η δε σταδιακή αντικατάσταση, σύμφωνα με το άρθρο 7, όλων των συμβάσεων αορίστου χρόνου μέσω της επίσημης εισαγωγής του καθεστώτος της μερικής απασχόλησης, καθώς και από ποικιλία συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, είναι κάτι το οποίο κατατείνει προς τη δραματική περικοπή, έως και κατάργηση του βασικού μισθού. Πόσο μάλλον σε άγονες και προβληματικές περιοχές της χώρας, όπου οι θέσεις των γιατρών αποβαίνουν άγονες κατόπιν προκήρυξης, και όπου δίδεται η δυνατότητα αυτές να προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης, με ταυτόχρονη απασχόληση των γιατρών στον ιδιωτικό τομέα. Δεν δίδεται, ωστόσο, απάντηση στο ερώτημα για ποιους λόγους δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον γι’αυτές τις θέσεις, πράγμα το οποίο ενισχύει ουσιαστικά τη διατήρηση άθλιων εργασιακών συνθηκών.

Κλείνοντας, κυρία Υπουργέ, στο άρθρο 54 του εν λόγω νομοσχεδίου προβλέπεται αύξηση μισθών 10% για τους υγειονομικούς, ρύθμιση που προβάλλεται εντόνως από τον κ. Θάνο Πλεύρη. Ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει την επιστροφή των μισθών στα επίπεδα που ήταν πριν από το 2012, όταν οι περικοπές ήταν της τάξεως του 50-60%. Με τις αυξήσεις, δηλαδή, που διατυμπανίζει ο υπουργός Υγείας, επιχειρεί εμφανώς να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ζητάμε την καθολική απόσυρση του νομοσχεδίου και την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ».