Ρένα Καραλαριώτου: Οι νέες προκλήσεις απαιτούν Ισχυρή Αυτοδιοίκηση


Tags |

Διαδοχικές επαφές και συναντήσεις είχε με κυβερνητικούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς απ’ όλη τη χώρα, είχε στο πλαίσιο του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, που έλαβε χώρα στο Βόλο, η Γενική Γραμματέας ΠΕΔ Θεσσαλίας & Εποπτικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ, κ. Ρένα Καραλαριώτου.

Η Λαρισαία πολιτικός είχε την ευκαιρία να προωθήσει, στα αρμόδια όργανα της ΚΕΔΕ και στην ηγεσία του ΥΠΕΣ, τις προτάσεις της -που κατέθεσε προ ημερών στο ετήσιο τακτικό Συνέδριο της ΠΕΔ Θεσσαλίας στο Καστράκι του Δήμου Μετεώρων- σχετικά με την θεσμική αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία περιλαμβάνει προφανώς το σύστημα διακυβέρνησης, τις αρμοδιότητες, το προσωπικό, την οικονομική διαχείριση,  την καταστατική θέση των αιρετών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αυτοδιοίκησης, την στελέχωση των δήμων με επιστημονικό προσωπικό και φυσικά την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους που έχουν επωμισθεί οι Δήμοι, λόγο και της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε.

Στη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, στην οποία η κ. Ρένα Καραλαριώτου συμμετείχε, συζητήθηκαν τα  Οικονομικά των ΟΤΑ, ο νέος τρόπος και τα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, στους Δήμους, ενώ εγκρίθηκε ο Ισολογισμός και Απολογισμός για το οικονομικό έτος 2021 . «Σήμερα οι δήμοι έχουν στη διάθεσή τους σημαντικότατους πόρους,  όπως το «Αντώνης Τρίτσης», το παλιό και νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πράσινο Ταμείο, την «Ηλέκτρα», κ.α. Με την στελέχωση τους με προσωπικό και επιπλέον αρμοδιότητες, οι Δήμοι μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις νέες προκλήσεις που ανατέλλουν, να στηρίξουν τους πολίτες σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, να μας οδηγήσουν με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα. Οι νέες προκλήσεις απαιτούν ισχυρή Αυτοδιοίκηση» κατέληξε η κ. Καραλαριώτου.