Γ. Λαμπρούλης: Αντί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πανδημίας, επιδεινώνεται η περίθαλψη του λαού


Tags |

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει διατάξεις για «τη σύσταση και οργάνωση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου των Ακτινολόγων – Ακτινοθεραπευτών», αλλά και διατάξεις «για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού», μίλησε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Για το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, σημείωσε πως είναι προφανής η ανάγκη να συσταθεί ο οργανισμός,  επισήμανε όμως ότι φαίνεται πως θ’ αποτελέσει φορέα υλοποίησης της πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής πολιτικής για την Υγεία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι προβλέπει την πειθαρχική δίωξη μελών που δεν θα εφαρμόζουν την ασκούμενη πολιτική, οπότε αβίαστα προκύπτει πως πρόκειται για ένα όργανο που θα συμβάλλει στην εφαρμογή της πολιτικής που εμπορευματοποιεί όλο και περισσότερο τον τομέα της Υγείας, σημείωσε.

Όσον αφορά τα μέτρα για την πανδημία, που στην ουσία αποτελούν χρονικές παρατάσεις προηγούμενων νομοθετημάτων, υπογράμμισε ότι δεν απαντούν στις ανάγκες της λαϊκής υγείας, οι οποίες ενώ συνεχώς διευρύνονται, το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να τις καλύψει, όχι μόνο στις συνθήκες της πανδημίας, αλλά και πολύ νωρίτερα, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης που έχουν εφαρμόσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Σημείωσε πως με το σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προχωρά σε ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών, ενώ συνεχίζει το απαράδεκτο καθεστώς των μετακινήσεων του προσωπικού στις διάφορες μονάδες Υγείας, συνεχίζοντας τη λογική των μπαλωμάτων.

Υπογράμμισε ότι είμαστε μπροστά όχι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά σε περαιτέρω επιδείνωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού, γεγονός που καταδεικνύει πως στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας, δεν μπορεί να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες για την Υγεία, γιατί κριτήριο είναι το κέρδος.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατήγγειλε την κυβέρνηση αναφέροντας πως ενώ η πανδημία απαιτούσε σύνολο μέτρων, εσείς όμως τα φορτώσατε όλα στον εμβολιασμό, που ναι μεν, είναι αναγκαίος, όχι όμως και ικανός για την αντιμετώπιση του προβλήματος». Σημείωσε πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε προληπτικά μέτρα προστασίας γιατί αυτά στοιχίζουν για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά στις αρχές του καλοκαιριού, σταμάτησε να εφαρμόζει ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα που ίσχυαν, ενόψει της τουριστικής περιόδου, στο όνομα της «ανάπτυξης της οικονομίας», αλλά και των κερδών του τουριστικού κεφαλαίου.

Σε αυτή την πολιτική, υπογράμμισε, συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα, ενώ οι κυβερνήσεις που εναλλάσσονται παίρνουν η μία από την άλλη τη σκυτάλη, εφαρμόζοντας τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, για τη διαμόρφωση πιο φθηνών εργαζομένων προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να μειωθεί το λεγόμενο μη  μισθολογικό κόστος, μέσω των περικοπών  των δαπανών για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

«Ταυτίζεστε τα αστικά κόμματα, στον περιορισμό της λαϊκής υγείας σε βασικά πακέτα, στην επιδείνωση της εργασίας των υγειονομικών και στην ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης.

Καταλήγοντας ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε πως και στον τομέα της Υγείας αποδεικνύεται πως δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός, τον σημερινό που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα για το κέρδος και τον δεύτερο που έχει κριτήριο την κάλυψη των αναγκών του λαού για Υγεία, Πρόνοια, Φάρμακο.

Στη δευτερολογία του ο Γ. Λαμπρούλης, τοποθετούμενος επί των τροπολογιών, στηλίτευσε την πάγια κυβερνητική τακτική να συμπεριλαμβάνονται πολλές διατάξεις σε μία τροπολογία, αναγκάζοντας τα κόμματα να ψηφίσουν συνολικά.