- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Τάσος Τσιαπλές: Κατώτερες εγγυημένες τιμές στις ελιές και στα άλλα αγροτικά προϊόντα

Μιλώντας στην συνεδρίαση του Π.Σ Θεσσαλίας, την Τετάρτη 28/9/22, ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, έθεσε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί στη Θεσσαλίας, ζητώντας να στηριχθούν και από το περιφερειακό συμβούλιο τα δίκαια αιτήματα τους. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Ανάστατοι είναι χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί βρώσιμης ελιάς και όχι μόνο, στις περιοχές των Δήμων Τεμπών, Αλμυρού, Βόλου, Νοτίου Πηλίου, οι οποίοι λόγω της διαχρονικής άρνησης όλων των αστικών κυβερνήσεων (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και της Ε.Ε, να θεσπίσουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα των αγροτών, εξαναγκάζονται από βιομήχανους και μεγαλέμπορους, να πουλήσουν τις πράσινες ελιές και γενικότερα τις επιτραπέζιες με ανοιχτή τιμή, που όταν ανακοινωθεί, με βάση όσα διαρρέονται, θα είναι χαμηλότερες από πέρσι και άλλες χρονιές και δεν θα καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής, που έχει αυξηθεί υπέρογκα (καύσιμα, λιπάσματα, φάρμακα, καλλιεργητικές εργασίες).

Ευθύνη για την άσχημη κατάσταση των βιοπαλαιστών ελαιοκαλλιεργητών και άλλων αγροτοπαραγωγών, έχουν και οι βουλευτές των Ν. Λάρισας, Μαγνησίας (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και η περιφερειακή αρχή και οι δημοτικές αρχές, που αντι να στηρίξετε τα δίκαια αιτήματα για την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών (κατώτερες εγγυημένες τιμές, ουσιαστικά μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής), συνωστίζεστε στις γιορτές αγροτικών προϊόντων, λέγοντας μεγάλες κουβέντες στους αγρότες, ενώ στην πράξη στηρίζετε τις καταστροφικές για τους βιοπαλαιστές αγρότες, πολιτικές της Ε.Ε και των κυβερνήσεων.

Η σημερινή άσχημη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί, επιβάλει να στηριχθούν τα δίκαια αιτήματα των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων, για:

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, στηρίζει ξεκάθαρα τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών και άλλων αγροτών, αλλά τους καλεί να οργανωθούν σε αγροτικούς συλλόγους για να τα διεκδικήσουν μαζικά και αγωνιστικά».

Η μη τοποθέτηση της περιφερειακής αρχής, αλλά και των άλλων παρατάξεων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, υποδηλώνει την συνενοχή τους ή την απαξίωση τους να τοποθετηθούν γι’ αυτό. Σε κάθε περίπτωση οι ελαιοπαραγωγοί, πρέπει να γνωρίζουν την στάση της κάθε παράταξης και του κάθε περιφερειακού συμβούλου.