- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Βαγενά: Οι πολίτες πληρώνουν ακριβά την αισχροκέρδεια στο ρεύμα

Για ακόμη έναν μήνα συνεχίζει η Κυβέρνηση την επιδότηση της αισχροκέρδειας υπέρ των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και της ΔΕΗ, με χρήματα των φορολογούμενων. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε στις 21/09/22 τις επιδοτήσεις ρεύματος για τον Οκτώβριο, κάτι που θα στοιχίσει επιπλέον στον προϋπολογισμό,ο οποίος χρηματοδοτείται από τους φόρους που πληρώνουμε εμείς, άρα οι επιδοτήσεις του ρεύματος γίνονται με δικά μας χρήματα.

Για έναν ακόμη μήνα, λοιπόν, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί την αισχροκέρδεια στο ρεύμα με λεφτά των πολιτών από τους φόρους καιμε άδικεςχρεώσεις στους λογαριασμούς. Τα χρήματα που εισπράχθηκαν άδικα από τους καταναλωτές σε λογαριασμούς ρεύματος προηγούμενων μηνών, υπερβάλλοντα φορολογικά έσοδα και πόρους από τα δικαιώματα άνθρακα είναι στο σύνολό τους 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα που στη χώρα μας συμβαίνουν αυτά, η γερμανική κυβέρνηση ανακοινώνει την εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper, σε μια ιστορική συμφωνία διάσωσης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη  όμως, επιμένει να κρατά τη ΔΕΗ ιδιωτικοποιημένη και να επιδοτεί τους ιδιώτες παρόχους και τα δίκτυάτους σκανδαλωδώς.

Κι όμως, η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι απολύτως δυνατή, με τον ίδιο τρόπο που συνέβη η ιδιωτικοποίησή της, με την αύξηση δηλαδή, του μετοχικού κεφαλαίου,αλλά αυτή τη φορά με τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου και με εντολή του μοναδικού μετόχου του υπέρ-ταμείου, του Υπουργείου Οικονομικών. Το έκαναν πριν από εμάς η γαλλική EDF και η γερμανική Uniper.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το χρηματιστήριο είναι ο μόνος δρόμος. Γιατί, η ηλεκτρική ενέργεια, όπως και το νερό, η υγεία και η παιδεία είναι κοινωνικά αγαθά κι όχι εμπορεύσιμα αγαθά στα ταμπλώ των χρηματιστηρίων.

Μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το πρώτο που θα κάνει είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας.