Βαγενά: Σταματήστε να εξοντώνετε τα ανάπηρα άτομα με δήθεν μεταρρυθμίσεις


Tags |

Στις 16/09/22, η Κυβέρνηση έκανε πάλι το θαύμα της, με την έναρξη της “νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας”, όπως παρουσίασε τη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας από τα Κέντρα Πιστοποίησης, διατυμπανίζοντας ότι πρόκειται για ‘’μεταρρύθμιση’’ του συστήματος αναπηρικών παροχών από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ.

Θέλω να τονίσω ότι τίποτα δεν άλλαξε, καμία μεταρρύθμιση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ώστε να απλουστευθεί και συντομευθεί η ταλαιπωρία που περνούν τα ανάπηρα άτομα. Άρχισε απλώς να λειτουργεί μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας μαλιστα, στις τέσσερις μέρες λειτουργίας της, μόλις δέκα (10) άνθρωποι κατάφεραν να οριστικοποιήσουν την αίτησή τους.

Στη δήθεν “μεταρρύθμιση” δεν έλλειψε ούτε η προχειρότητα: Δεν αύξησε το Ειδικό Σώμα των Ελεγκτών Ιατρών, δεν έδωσε κίνητρα για την εγγραφή ιδιωτών γιατρών, αλλά και γιατρών περισσότερων ειδικοτήτων, ώστε να μειωθεί τουλάχιστον ο χρόνος αναμονής για τον ορισμό των υγειονομικών επιτροπών.

Το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υλοποίησε το σύστημα του ηλεκτρονικού φάκελου αναπήρου που λειτουργούσε στον ΟΠΕΚΑ, για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, περιορίζοντας τη φυσική παρουσία του αναπήρου στην υποβολή της αίτησης και στην ημέρα της εξέτασης. Το σύστημα αυτό, που θα επεκτεινόταν σε όλη τη χώρα από τον Σεπτέμβριο του 2019, η ΝΔ το ανέτρεψε, δυσχεραίνοντας τη διαδικασία, βλάπτοντας και όχι βοηθώντας τους αναπήρους.

Σήμερα λοιπόν, απαιτείται επιπλέον φυσική παρουσία του ανάπηρου ατόμου, καταρχάς για να παραλάβει την αρχική γνωμάτευση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας -χωρίς να υπολογίσουμε και την περίπτωση των όποιων ενστάσεων, ή αναθεωρήσεων της κάθε απόφασης- και στη συνέχεια, για να τις υποβάλει και πάλι ο ίδιος στον φορέα του, με νέα αίτηση, για την απονομή των παροχών που δικαιούται.

Ακόμα, τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έβγαλαν το νέο Κανονισμό των ΚΕΠΑ τρεις μόλις μέρες πριν την έναρξη των αιτήσεων, στις 13/09/22, και με μεγάλη προχειρότητα μοίρασαν στα Κέντρα Κοινότητας και στα ΚΕΠ μιαν αόριστη εγκύκλιο χωρίς οδηγίες για τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας και χωρίς βοηθητικό υλικό για τους πολίτες και για τους υπαλλήλους. Δεν φρόντισαν καν να ενημερώσουν τους γιατρούς της Περιφέρειας για τη σύνταξη του ηλεκτρονικού εισηγητικού φακέλου που πρέπει να συνοδεύει την αίτηση, με αποτέλεσμα ένα απόλυτο χάος, για το οποίο διαμαρτύρονται σε ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι των ΚΕΠ.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση καθημερινά αποδεικνύει πόσο λίγο τη νοιάζουν οι πολίτες, πόσο αδιαφορεί για μια κοινωνική και οικονομική πολιτική που θα τους ελαφρύνει και θα βελτιώσει τις ζωές τους, αλλά και πόσο ασταμάτητα τους κοροϊδέυει, κάνοντας το μαύρο άσπρο, ενώ ο κόσμος είναι εξοργισμένος με τους τακτικισμούς της.

Σας καλούμε, κύριοι της Κυβέρνησης, να σταματήσετε επιτέλους να εξαθλιώνετε τους αναπήρους και να εφαρμόσετε το σύστημα ηλεκτρονικού φακέλου που υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μειώνοντας στο ελάχιστο την απαίτηση για φυσική παρουσία των αναπήρων ατόμων στη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας τους.