- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Ζημιές υψηλού κόστους στη ντομάτα λίγο πριν την συγκομιδή!

«Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε άμεσα ώστε να υπάρξει έγκαιρη αποτύπωση των ζημιών και κυρίως να προκύψουν δίκαιες αποζημιώσεις στις καλλιέργειες της βιομηχανικής ντομάτας που επλήγησαν από ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά μετά την ενημέρωση που είχε από πληγέντες αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων για το μέγεθος των ζημιών και τους φόβους τους για αποζημιώσεις που θα υπολείπονται του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον αρμόδιο υπουργό υπογραμμίζει ότι «το τελευταίο κύμα έντονων βροχοπτώσεων στον νομό της Λάρισας έχει προκαλέσει ζημιές στην ευαίσθητη καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της παραγωγής, στο ξεκίνημα της συγκομιδής. Πιο συγκεκριμένα στα χωριά των Φαρσάλων, το ασυνήθιστα υψηλό ύψος βροχόπτωσης από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χθες, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ντοματοπαραγωγών, οι οποίοι μιλούν για σοβαρή ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος σε πάνω από 1.200 στρέμματα που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή. Η ευαισθησία της βιομηχανικής ντομάτας στην υπερβολική βροχόπτωση και υγρασία, και μάλιστα σε αυτό το στάδιο της παραγωγής, είναι μεγάλη και εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι τις επόμενες ημέρες το μέγεθος της ζημιάς θα αποδειχθεί αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται σήμερα, με ενδεχόμενη ακόμη και την ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «οι πληγέντες αγρότες, εξαιτίας των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής που έχει προκαλέσει η εξωγενής ενεργειακή κρίση, φοβούνται ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν θα καλύπτουν την οικονομική απώλεια από την καταστροφή της παραγωγής. Η ζημιά επήλθε στην έναρξη της περιόδου συγκομιδής, ενώ όλα τα έξοδα έχουν γίνει, τα οποία μάλιστα είναι σημαντικά επαυξημένα. Επομένως, τα ακόμα υψηλότερα έξοδα της καλλιέργειας και η χρονική στιγμή της ζημιάς, μια ανάσα πριν τη συγκομιδή, είναι παράγοντες που οι ζημιωθέντες αγρότες ζητούν να ληφθούν υπόψη στην εκτίμηση της ζημιάς και τις αποζημιώσεις που θα προκύψουν».