- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Όχι στη δουλειά μέχρι τα μεσάνυχτα, στα εμπορικά της Ελασσόνας στις 2/9

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, της Λαικής Συσπείρωσης, καταψηφίσαμε την εισήγηση της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, για την παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων της Ελασσόνας την Παρασκευή 2.9.2022 έως τις 12 τα μεσάνυχτα, με αφορμή την τοπική εμποροπανήγυρη, γιατί καταπατά το ωράριο των εμποροϋπαλλήλων, με το πρόσχημα δήθεν της τόνωσης της αγοραστικής κίνησης.

Υπέρ της παράτασης του ωραρίου, μέχρι στις 12 τα μεσάνυχτα, ψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ν.Δ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, πλην ενός, της «Πρωτοβουλίας» του κ. Κουρέτα και της ναζιστικής «Ελληνικής Αυγής», επικαλούμενοι το αίτημα του Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας και την συμφωνία των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας.

Πρόκειται για μια παραλλαγή της «Λευκής Νύχτας», που έχουν ψηφίσει αυτές οι παρατάξεις πρόσφατα και παλιότερα σε όλες τις Θεσσαλικές πόλεις, που επιβάλει εμποροϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους να εργαστούν μέχρι στις 12 τα μεσάνυχτα ή και περισσότερο, και σε πολλές περιπτώσεις υπαλλήλων χωρίς πληρωμή.

Η βραδιά «γιορτή» όπως γράφεται στην εισήγηση, θα είναι στην πράξη ξεθέωμα για όσους δουλέψουν, ανοίγοντας το δρόμο, για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τους αυτοαπασχολούμενους, να δουλεύουν χωρίς ωράριο, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα.

Η επίκληση του επιχειρήματος, ότι με τέτοιες  δράσεις, με τις «Λευκές Νύχτες», το άνοιγμα Κυριακές, που καταπατούν το ωράριο εργασίας των εμποροϋπαλλήλων, θα τονωθεί η αγοραστική κίνηση, δεν έχει καμία ουσιαστική βάση. Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, δεν βελτιώνουν την θέση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, αλλά ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Δεν είναι οι ώρες που εμποδίζουν τους εργαζόμενους και τους αγρότες να ψωνίσουν και να καλύψουν μια σειρά πραγματικές ανάγκες τους, αλλά η τεράστια ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, οι εξευτελιστικές τιμές αγροτοπαραγωγού, η ανεργία, η έλλειψη πλήρους και σταθερής εργασίας.

 

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης, καλούμε τους εμποροϋπάλληλους της Ελασσόνας, που ήδη βιώνουν τις βαριές συνέπειες των αντεργατικών μέτρων της τελευταίας δεκαετίας, να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα. Να μην βάλουν πλάτη και σε αυτό το μέτρο που δυσκολεύει περισσότερο τη ζωή τους και των οικογενειών τους.

Καλούμε επίσης τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους της Ελασσόνας, να αντιδράσουν σε αυτό το μέτρο, γιατί γνωρίζουν καλά πως η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματά τους δεν είναι το ωράριο, αλλά η φτώχεια των εργατικών και λαϊκών οικογενειών και η τεράστια ακρίβεια.

31/8/2022