Αδράνεια της Δημοτικής Αρχής για τα προβλήματα των παραλιακών οικισμών


Tags |

Η  παράταξη μας συμμετείχε στην Γενική  Συνέλευση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Καστρί -Λουτρό. Πέραν από τα υπαρκτά προβλήματα της καθημερινότητας που ετέθησαν , τόσο από τον καταγγελτικό λόγο του Προέδρου όσο και από το σύνολο των συμμετεχόντων που δυστυχώς επιδεινώνονται , εστιάσαμε σε τρία κεφαλαιώδη ζητήματα που αποσκοπούν στην εν γένει ανάπτυξη των παραλιακών οικισμών.

Θεματικούς άξονες της πολύπλευρης συζήτησης μας αποτέλεσαν το οικιστικό ζήτημα της περιοχής , η σύνδεση με τον οικισμό των Νέων Πόρων καθώς και η κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου στο ύψος του Πυργετού.

Πρωτίστως και σε ότι αφορά το πρόβλημα του οικιστικού ζητήματος δηλώνουμε ότι : Από τον τον Ιανουάριο του 2019 έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης οι τρείς μελέτες που ζητήθηκαν

(Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΣΜΠΕ , Μελέτη Τοποθέτησης Εποχικού Πληθυσμού, Γεωλογική Μελέτη ) .

Από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη με υπαιτιότητα της Δημοτικής Αρχής , η οποία κατ εξακολούθηση αοριστολογεί και δεν απαντά εμπεριστατωμένα στα πολλαπλά ερωτήματα που θέτουμε ενώπιον και του ιδίου του Δημάρχου. Αντιθέτως αρέσκεται στο να μεταθέτει το πρόβλημα σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των υπηρεσιών χωρίς να μας ενημερώνει για το τι έπραξε ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή επικουρικά προκειμένου να ξεπεραστούν οι εν λόγω δυσκολίες . Σε αυτό το σημείο κρίνεται απαραίτητο να διασαφηνιστεί ότι η κατεύθυνση αντιμετώπισης του οικιστικού , έχει να κάνει με σημειακή τροποποίηση του ήδη εγκεκριμένου  ΣΧΟΟΑΠ Κάτω Ολύμπου και όχι με τα τοπικά χωρικά σχέδια που θα επιμηκύνουν ακόμη περισσότερο την δρομολόγηση των προβλημάτων . Συμπερασματικά : καμιά  ενέργεια αποσυμπίεσες της Δημοτικής. Αρχής και για  το χρονικό  ζήτημα του οικιστικού…. .

Στο μείζον ζήτημα της σύνδεσης των παραλιακών οικισμών Καστρί Λουτρό – Νέοι Πόροι παρατηρείται εδω και τρία χρόνια στασιμότητα . Επικουρικά σας μνημονεύουμε τις δηλώσεις του Κ. Περιφερειάρχη τον Ιούλιο του 2018.

<< Συμφωνήσαμε με τον Περιφερειάρχη κ Απόστολο Τζιτζικώστα να ξεκινήσουμε την κατασκευή ενός πολύ χρήσιμου έργου , κυρίως για τον τουρισμό μας , αφού ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που σχετίζονται με την άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ιχθυοκαλλιεργειών της περιοχής .

Η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων >>.

Ποιές οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και του κ Μανώλη τα τελευταία 3 χρόνια ;

Πόσες φορές συνάντησε ο κ Δήμαρχος τους δύο Περιφερειάρχες για το συγκεκριμένο θέμα ;

Γιατί δεν θέτει ως προτεραιότητα την σύνδεση Καστρί Λουτρό – Νέοι Πόροι και τη θυμάται μόνο 10 μέρες την καλοκαιρινή περίοδο ;

 

Αδράνεια , αδιαφορία, ανεπάρκεια ….θα δείξει !

 

Στο ζήτημα δε της κατασκευής ολοκληρωμένου κόμβου στο ύψος του Πυργετού δεν είδαμε οποιαδήποτε ουσιαστική ενέργεια από την νυν Δ.Αρχή και τον ίδιο τον Δήμαρχο . Η μόνη ενημέρωση που λάβαμε αναφορικά με τη δρομολόγηση εκπόνησης του έργου είχε να κάνει με  συναντήσεις του Δημάρχου με τον Υπουργό Υποδομών και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίες δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα για αυτό και δεν κοινοποιήθηκαν στα ΜΜΕ .

Με γνώμονα τα προαναφερθέντα είναι αυτονόητο ότι απαιτείται πολιτική βούληση . Οφείλει ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχη να πιέσουν το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών , τους Βουλευτές του Ν. Λάρισας , τον Περιφερειάρχη ώστε με νομοθετική πρωτοβουλία να αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο της Σύμβασης Παραχώρησης τοποθετώντας πλευρικά διόδια και επιβάλλοντας το ανάλογο συμφωνηθέν αντίτιμο , στα πλαίσια αναλογικών διοδίων .

Με αυτό τον τρόπο κάμπτωνται οι ισχυρισμοί της Παραχωρησιούχου για απώλεια εσόδων , η οποία σημειωτέον έπρεπε να παραδώσει την μελέτη ολοκληρωμένου κόμβου τον Αύγουστο του 2017 .

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση για ολοκληρωμένο κόμβο , ενώ έχουν δρομολογηθεί από τον Απρίλιο του 2016 οι διαδικασίες συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων . Άλλη μια περίπτωση στην οποία Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή δεν προέβησαν σε καμία ουσιαστική ενέργεια .

Κλείνοντας να ευχηθούμε στον δραστήριο Εξωραϊστικό Σύλλογο Καστρί Λουτρό να συνεχίσει το έργο του και να τονίσουμε την αμέριστη συμπαράσταση της παράταξης μας στα σύνθετα προβλήματα των παραλιακών οικισμών !