- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Νέοι αγρότες: Τα ποσά που θα δοθούν στη Θεσσαλία

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η καταβολή των ενισχύσεων για τους δικαιούχους του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών [1]» του ΠΑΑ [2] (μεταβατική περίοδο 2021 και 2022, 3η πρόσκληση). Συνολικά θα δοθούν 223,3 εκατ. ευρώ σε 8 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Ειδικότερα, το ποσό των 29.041.250 ευρώ αναμένεται να καταβληθεί ως ενισχύσεις [3] σε 1.106 νέους αγρότες της Θεσσαλίας και το ποσό των 33.150.250 ευρώ σε 1.253 παραγωγούς της Δυτικής Ελλάδας [4].

Να σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αυξήθηκε το αρχικό ποσό κατά 13.350.000 ευρώ και έτσι το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 57.852.000 ευρώ, με  ένταξη περισσότερων υποψηφίων στη συγκεκριμένη δράση ενώ για πρώτη φορά διπλασιάστηκε η ενίσχυση ανά δικαιούχο, φτάνοντας έως 40.000 ευρώ.

Επίσης, για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διπλασιάστηκε η ενίσχυση ανά δικαιούχο, φτάνοντας έως 40.000 ευρώ, ενώ επίσης για πρώτη φορά οι αιτήσεις υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν ψηφιακά, με αποτέλεσμα τη μεγάλη επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης και πληρωμής των δικαιούχων.

Νέοι αγρότες επέλεξαν να μείνουν στην ύπαιθρο

«Στηρίζουμε στην πράξη τους νέους αγρότες που επέλεξαν να μείνουν στην ύπαιθρο και να παράγουν. Ευχαριστώ τις υπηρεσίες μας που έτρεξαν γρήγορα τις διαδικασίες και έτσι τις επόμενες μέρες θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων το ποσό που τους αναλογεί. Στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής δίνοντας ανάσες αισιοδοξίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η  Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης στη χώρα που στηρίζει τους ανθρώπους της παραγωγής με έργα και δράσεις  συνολικού προϋπολογισμού  1,598 δις ευρώ απ όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Νέο τοπίο στην αγροτική ανάπτυξη

«Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί για τη Δυτική Ελλάδα τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας της και γι’ αυτό επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε κάθε δράση που στοχεύει στην ενίσχυση των αγροτών μας, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για νέους παραγωγούς, που θέλουμε να καταφέρουν να παραμείνουν στον τόπο τους και στη γη τους, διαμορφώνοντας με τα χέρια και τα μυαλά τους, ένα νέο και ακόμα καλύτερο τοπίο στην αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Στο επίκεντρο ο επαγγελματίας αγρότης

«Θέτουμε  στο επίκεντρο τον γεωργό και τον επαγγελματία αγρότη. Σκοπός μας να δώσουμε διέξοδο στους νέους ώστε η ενασχόληση  με την γεωργία και την κτηνοτροφία να αποτελέσει επιχειρηματική επιλογή και όχι ανάγκη επιβίωσης. Αλλά και να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο τους. Αξιοποιούμε λοιπόν κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως το ΠΑΑ και άλλα. Και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τις Υπηρεσίες μας, ενισχύουμε το αγροτικό εισόδημα, τονώνουμε την απασχόληση των νέων ανθρώπων  σε μία εποχή που το πρόβλημα της ανεργίας είναι υπαρκτό. Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, η ανάδειξη των ιδιαίτερων αγροτικών προϊόντων ποιότητας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενθάρρυνση  για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα αποτελούν το κύριο μέλημα μας για την δημιουργία μιας ισχυρής ΠΔΕ στον αγροτικό τομέα»σημείωσε από την πλευρά του ο βοηθός Περιφερειάρχη (με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής), Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.