- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Προσβλέπουμε σε εμβάθυνση της συνεργασίας ΔΣΟ και Παν-Αφρικανικού Κοινοβουλίου

Στην εμβάθυνση της συνεργασίας με το Παν-Αφρικανικό Κοινοβούλιο, πρωτίστως, για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στον ευρύτερο αφρικανικό χώρο, αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Παν-Αφρικανικού Κοινοβουλίου (PAP) κ. Fortune Charumbira από τη Ζιμπάμπουε.

Στο μήνυμά του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρετίζει «με ιδιαίτερη ικανοποίηση την επανέναρξη των λειτουργιών του Παν-Αφρικανικού Κοινοβουλίου» και τονίζει ότι «η υπέρβαση της θεσμική κρίσης, που ενέσκηψε πάνω από το ηπειρωτικό κοινοβουλευτικό σώμα της Αφρικής, είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη για το Μέλλον της Δημοκρατίας εν γένει. Η εισαγωγή του κοινοβουλευτισμού στην ηπειρωτική σφαίρα ήταν ένα από τα δημοκρατικότερα στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής της Αφρικανικής Ένωσης. Η δε ενδυνάμωση του κοινοβουλευτικού βραχίονα της Αφρικανικής Ένωσης αναμένεται να δώσει αυθεντικές κοινοβουλευτικές εξουσίες στο PAP, καθιστώντας το ουσιαστικό παράγοντα επίλυσης των  περιφερειακών ζητημάτων της Αφρικής. Σε αυτό το πλαίσιο, δεχθείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εκλογή σας στην Προεδρία του PAP, καθώς και για την εκλογή των Αντιπροέδρων που εκπροσωπούν τις υπόλοιπες γεωγραφικές ομάδες του θεσμού.

Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας έχουμε αποδείξει σε πολλές περιστάσεις το ενδιαφέρον μας για την Αφρική αλλά και την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών  στον ευρύτερο αφρικανικό χώρο. Παρακολουθούμε με μεγάλο ενθουσιασμό και τις πρωτοβουλίες του PAP και προσβλέπουμε σε εμβάθυνση της συνεργασίας των Οργανισμών μας, η οποία βασίζεται στο Σύμφωνο Συνεργασίας που συνυπογράψαμε το 2011. Με την ελπίδα ότι σύντομα θα συναντηθούμε και από κοντά για να συζητήσουμε τις προοπτικές ενδυνάμωσης της συνεργασίας μας, παρακαλώ δεχθείτε τις διαβεβαιώσεις των καλύτερων αισθημάτων μου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος πρόεδρος του Παν-Αφρικανικού Κοινοβουλίου κ. FortuneCharumbira είναι Αρχηγός των Παραδοσιακών Φυλών στη Ζιμπάμπουε και από το 2000 διατελεί Πρόεδρος του Συμβουλίου Φυλάρχων (Chief Council). Επίσης, καταλαμβάνει μια θέση στη Γερουσία της Ζιμπάμπουε. Τον Μάιο του 2016 ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής Διακυβέρνησης, Χρηματοοικονομικού και Ελέγχου Επιδόσεων του PAP για τρία χρόνια. Το 2018 εξελέγη Αντιπρόεδρος του PAP εκπροσωπώντας τη γεωγραφική ομάδα των χωρών της Νοτίου Αφρικής.