Άννα Βαγενά: Πρωθυπουργός παράγοντας πολιτικής αστάθειας


Tags |

«Είστε παράγοντας πολιτικής αστάθειας κ. Πρωθυπουργέ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στη Βουλή και συνέχισε «γιατί μέσα από την αλαζονεία σας ανοίξατε πρώτος με διαρροές και αμφίσημες δηλώσεις το θέμα των εκλογών. Τώρα, βλέπετε ότι δεν σας είναι πια εύκολο να κάψετε την απλή αναλογική και αρχίσατε να μιλάτε και για τρίτες εκλογές. Άρα μόνος σας εξελιχθήκατε σε παράγοντα πολιτικής αστάθειας. Η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, όσο και να το ξορκίζετε».

Μέσα στον πανικό τους, ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, θυμήθηκαν τον τελευταίο καιρό το 2015 και την διαπραγμάτευση της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές. Ξεχνάει, φαίνεται, ο κ. Μητσοτάκης ποιος παρέδωσε το 2009 τη χώρα με έλλειμα 15% και οδήγησε την πατρίδα στο ικρίωμα των μνημονίων.

«Εσείς δεν είστε που αφήσατε την πατρίδα με άδεια ταμεία το 2014, για να καταστρέψετε μαζί με ό,τι έμεινε από την κοινωνική συνοχή, την πολιτική αλλαγή και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε;» συνέχισε ο  Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «Εσείς δεν είστε που κυβερνούσατε, όταν διαλύονταν τα πάντα, που ρημάξατε εκατομμύρια ζωές με την ανθρωπιστική κρίση, που καταργήσατε τότε τη δέκατη τρίτη και δέκατη τέταρτη σύνταξη; Υπουργός δεν ήσασταν, που επιβάλατε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό για τους νέους, που εκτινάξατε στο 28% την ανεργία, που ξεχαρβαλώσατε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και βάλατε χαράτσι για την είσοδο στα νοσοκομεία; Εσείς δεν είστε που καταστρέψατε σε μια τετραετία τότε το 25% του εθνικού πλούτου, τουΑΕΠ -τόσο το μειώσατε- και το 37% των διαθέσιμων εισοδημάτων; Και τώρα, αντί να μιλάτε για αυτό πουμας παραδώσατε το 2015 και να ντρέπεστε, ζητάτε και τα ρέστα! Αφήσατε τη χώρα δύο φορές χρεοκοπημένη, μία το 2009 και μία, στο τέλος του 2014 με αρχές του 2015.

Εμείς τη χώρα που παραδώσατε εσείς δύο φορές χρεοκοπημένη, σας την παραδώσαμε στα χεράκια σας εκτός μνημονίων. Τη χώρα που έπνιγε το χρέος, εμείς την παραδώσαμε το 2019 με ρυθμισμένο χρέος. Και αυτή η ρύθμιση αποδεικνύεται καθοριστική όχι για το 2019, αλλά για σήμερα, για το 2022, το 2023, το 2024, το 2028, το 2030. Είναι καθοριστική αυτή η ρύθμιση στο ασταθές διεθνές περιβάλλον, γιατί έχουμε καθαρό διάδρομο χάρη σε αυτή τη ρύθμιση, καθαρό διάδρομο δεκαετίας, με χαμηλές αποπληρωμές και το 90% του χρέους για τα επόμενα δέκα χρόνια κλειδωμένο σε χαμηλά επιτόκια 1%. Γι’ αυτό και δεν ανησυχούμε τόσο σήμερα, όταν ακόμα και η Ιταλία κλυδωνίζεται από τις αγορές.

Τη χώρα που εσείς οδηγήσατε σε ράλι ύφεσης το 2012-2014, εμείς καταφέραμε να την οδηγήσουμε σε έντεκα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Μας παραδώσατε το 2015 συνολικό προϋπολογισμό πρόνοιας 789 εκατομμύρια ευρώ. Σας παραδώσαμε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Παραλάβαμε κίνδυνο φτώχειας στο 22,5% και το μειώσαμε στα 17%. Εμείς, παρά τις δυσκολίες, θεσπίσαμε τη δέκατη τρίτη σύνταξη μόνιμη.Εσείς την καταργήσατε. […] Κοιμόσαστε ήσυχοι γιατί τρώτε από τα έτοιμα 3 χρόνια τώρα».